BILJINA ESTERHAZI TORTA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Raskošna poslastica nazvana po grofu

Ivana Pavlović

13:00

U sosu sa 0

Napravite čuvenu poslasticu raskošnog ukusa po receptu Biljane Samardžić iz Tivta

esterhazi torta
privatna arhiva/ Biljana Samardžić
esterhazi torta privatna arhiva/ Biljana Samardžić
 

Piše: Ivana Pavlović

Za tortu nazvanu po austrougarskom grofu Esterhaziju, koja se priprema sa šest kora i šarom za koju je potrebna preciznost, potrebno je i vreme i strpljenje, ali garantuje silne komplimente. Recept je sa nama podelila Biljana Samardžić iz Mostara, koja godinama živi i radi u Tivtu. Talentovana Bilja po profesiji je geometer, a radi kao trgovac, ali uvek nađe dovoljno vremena da se posveti kuvanju i pripremi komplikovanijih jela, koje posle objavljuje na svojoj Instragam stranici biljina.kuhinja.tv. Ističe da je kuvanje spoj umetnosti i ljubavi i da već dve godine uživa u spremanju, fotografisanju i objavljivanju raznih đakonija, koje njena porodica obožava.

Šta vam se najviše svidelo kod ove torte, pa ste odlučili da je napravite?
- Za Esterhazi tortu sam čula davno, pre nekih 25 godina i više. Činjenica da se radi o poznatoj torti, koja je dobila ime po austrougarskom grofu Esterhaziju bila je dovoljna da me zainteresuje da je pravim. Šest korica i pečeni lešnici i u korama i filu su obećavali poseban ukus, a pritom je i vrlo dekorativna. Važi za zahtevnu torti i bila mi je izazov. Očarala me je potpuno.

Kako biste rečima opisali ukus ove torte?
- Nekome ko je nije probao opisala bih je kao kraljevsku tortu, raskošnog ukusa koja osvaja na prvi zalogaj i ostavlja sve druge torte nekoliko mesta niže.

U kojim prilikama biste gostima poslužili Esterhazi tortu? Za neku svečanost?
- Esterhazi je dostojna svake svečane trpeze. Znači, ako želite savršen desert i tortu koja je i izgledom i ukusom kraljevska, izaberite Esterhazi i oduševite goste.

Koje je vaše omiljeno jelo? 
- Moje omiljeno jelo je pita, burek zauvek. U šali kažem da nisam sva svoja kad vidim pitu.
 
Koje jelo ne volite da pravite?
- Ne volim da pravim palačinke. Baš ne volim, tako da se palačinkama sladim kod ćerke.

Koje jelo koje je od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Najzahtevnije od svega što sam pravila je možda ova šara na Esterhazi torti jer zahteva mirnu ruku i pravi se skoro pa u jednom potezu i ne dozvoljava grešku ni popravku.

Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
- Ako imam nenajavljene goste i moram da spremim neki brzinski desert, to bi bili neki mafini sa kuglom sladoleda.

 

Za kore:
12 belanaca
250 g šećera
250 g pečenih mlevenih lešnika
70 g brašna
Za preliv:
3 kašike marmelade od kajsija i kašičica vode
Za fil:
10 žumanaca
250 g šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
1/2I mleka
300 g putera
150 g pečenih mlevenih lešnika
Za glazuru:
100 g bele čokolade
40 ml slatke pavlake
I još:
za šaru oko 40 g crne čokolade
1 kašičica ulja
l još:
100 g seckanih pečenih lešnika za ukrašavanje bočnih
strana torte

Priprema:

Prvo ispecite 6 kora od navedenih sastojaka. Mutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i na kraju lagano umešajte brašno i lešnike. Pecite kore oko 10 minuta na 180 stepeni. Za fil skuvajte dobro umućena žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom u 1/2l mleka. Prekrijte streč folijom da se ohladi. Ohlađenom filu dodajte 300 g putera i 150 g mlevenih pečenih lešnika. Od kreme odvojte 2-3 kašike da premažete bočne strane torte. Nafilujte kore, pa nakon toga stavite preliv. Ugrejte marmeladu sa kašičicom vode pa premažite površinu torte. Ostavite nekih pola sata da se taj preliv ohladi. Nakon toga namažite bočne strane. Zagrejte slatku pavlaku s belom čokoladom pa prelijte po vrhu torte. I na kraju istopite tamnu čokoladu, sipajte u dresir kesicu, kojoj ćete da isečete veoma mali ćošak pa lagano iscrtajte koncentrične krugove. Čačkalicom na kraju lagano prevucite više linija koje se seku u centru, i to naizmenično, jednu s jedne, drugu sa suprotne strane. Na kraju utisnite seckane lešnike po bočnim stranama torte.
.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading