ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
![čoko torta od palačinki](/data/images/2024-04-26/85670_screenshot-28_f.png?timestamp=1714082400)
![čoko torta od palačinki](/data/images/2024-04-26/85665_img-1074_orig.jpg?t=1714127836)
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite palačinke, ovu tortu ćete obožavati. Kremasta poslastica u savršenom čokoladnom spoju topi se u ustima, a svojim interesantnim izgledom ulepšaće svako veselje. Recept nam je dala Andrijana Bajić, stomatološka sestra iz Užica i autorka profila „Mali zalogaji sreće“. Talentovana Užičanka profil je otvorila 2021. godine dok je bila u drugom stanju, i smatra da je uradila pravu stvar jer je to preraslo u jednu lepu zajednicu. Sa njom smo popričali o receptu i tajni savršenog testa za palačinke.
Koja je tajna savršenog testa za palačinke?
Domaće palačinke uvek pravim bez recepta, odokativno. Bitno je samo naći pravu gustinu, a tačna količina sastojaka nije uvek toliko bitna.
Da li koristite jaja sobne temperature ili direktno iz frižidera?
Obično koristim jaja sobne temperature. Posebno za ovaj recept je potrebno da budu sobne temperature.
Kako da nam palačinke ne pucaju i ne lepe se za tiganj?
Palačinke koje se pripreme tačno prema receptu, posebno ako se testo procedi kroz rešetku i odloži u frižider na pola sata pre pečenja, sigurno neće pucati i lepiti se prilikom pečenja. Takođe, potrebna je srednja temperatura za pečenje i palačinke je najbolje okretati spatulom ili rukama, nikako ih ne bacati u vazduh.
Šta ako se stvore grudvice u testu?
Ukoliko se stvore grudvice prilikom pripreme testa, one će prilikom ceđenja testa kroz rešetku ostati na rešetki i neće praviti problem prilikom kasnijeg prženja palačinki.
Da li ih hladite pre filovanja ili filujete vruće palačinke?
Ostavim ih da se ohlade. A kako bi se brže hladile i što pre se mogle filovati, ne ređam ih jednu na drugu, nego jednu pored druge. Hlade se dok sve palačinke ne ispržim i nakon toga su odmah spremne za filovanje.
Da li ste nekada pravili ovu tortu sa drugim sastojcima?
Pripremala sam i verziju bez kakaoa i čokolade. Tj. u pitanju je bila bela čokolada i jagode dok su palačinke bile bez kakaoa koji bi im dao boju. Ukus je svakako bio drugačiji, pre svega osvežavajući i toplo preporučujem da se priprema tokom toplijih dana.
Kako biste rečima opisali ukus ove poslastice?
Ukus je malo neobičan, zbog puno slojeva palačinki, ali jako prijatan, posebno onima koji vole čokoladu i čokoladne torte. A pošto bogat ukus čokolade dominira, uz dodatak svežih jagoda ili nekog drugog voća može fino da se izbalansira.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Bilo mi je jako zahtevno da savladam pripremu filova za torte sa žumancima. Nikada nisam znala kada su tačno gotovi pa bi ostali tečni i mogla sam samo da ih bacim. Bilo je potrebno da ih pripremim više puta kako bih znala otprilike kada je ceo proces kuvanja gotov. Često i sada, kada vidim fil od žumanaca u receptu, potražim neki drugi praktičniji.
Recept
Čokoladna torta od palačinki
Sastojci:
Za palačinke
4 jaja
50 g šećera
prstohvat soli
20 g kakaoa
190 g brašna
70 g putera
500 ml toplog mleka
Za fil sa mlevenim keksom
50 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake
100 g mlevenog keksa
Za čokoladni fil
150 g crne čokolade
300 ml slatke pavlake
30 g putera
Priprema:
Mikserom umutite jaja sa šećerom. Potom kroz rešetku prosejte brašno i kakao u smesu. Umutite pa dodajte otopljeni puter. Potom postepeno dodajte toplo mleko i mešajte žicom dok se smesa ne sjedini. Smesu protom procedite kroz rešetku i odložite u frižider na pola sata. Za to vreme pripremite fil od čokolade. Zagrejte slatku pavlaku pa njome prelijte čokoladu i puter. Mešajte dok se sve ne rastopi i sjedini. Odložite ovu smesu takođe u frižider. Nakon pola sata izvadite smesu za fil i mutite mikserom dok ne dobijete lepu, vazdušastu teksturu. Za drugi fil umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte mleveni keks i istopljenu belu čokoladu. Sve umešajte špatulom i odložite u frižider. Palačinke pecite u nepodmazanom tiganju. Malo su mekše pa nemojte da ih okrećete uz pomoć tiganja već špatulom. Ostavite palačinke da se ohlade pa ih premazujte naizmenično filovima i ređajte jednu na drugu dok ne potrošite sav materijal. Gotovu tortu odložite nakratko u frižider. Pre služenja pospite kakaom.
Možda vas zanima:
![viktorija torta](/data/images/2024-07-23/95061_shutterstock-1109186609_f.jpg)
VIKTORIJA TORTA Klasičan engleski desert koji se servira uz popodnevni čaj, obožavaćete je
Britanski desert okruglog oblika koji se sastoji od dva dela, i posipa se šećerom u prahu.
![torta crveni baršun](/data/images/2024-07-22/95005_shutterstock-2156338121_f.jpg)
TORTA CRVENI BARŠUN Raskošna poslastica fenomenalnog ukusa za sve svečane prilike
Torta kojoj popularnost samo raste, pravićete stalno.
![liz tejlor torta](/data/images/2024-07-22/94953_liy-tejlor-torta_f.jpg)
LIZ TEJLOR Sočna torta nazvana po slavnoj glumici, raskošnog izgleda i savršenog spoja sa breskvama
Fenomenalna poslastica ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.
![kokos torta](/data/images/2024-07-17/94467_shutterstock-1649967439_f.jpg)
KOKOS TORTA OD SAMO 5 SASTOJKA Nepečena poslastica koja miriše na more i plažu
Fenomenalna poslastica u savršenom spoju ukusa.
![gvakamole sos](/data/images/2024-07-18/94540_gvakamole-sos_f.jpg)
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
![voćni paša lokum](/data/images/2024-07-18/94538_image2_f.jpeg)
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
![tartar sos](/data/images/2024-07-11/93756_shutterstock-2143947197_f.jpg)
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
Komentari (0)