Napravite ovaj sočni dezert po receptu Bojane Čikarić, iz okoline Lešnice
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite mekane i kremaste kolače sa keksom i lešnicima, ove kocke ćete stalno praviti. Recept je sa nama podelila Bojana Čikarić iz Lešnice, kod Loznice, autorka Instagram profila Bojanine đakonije. Kada ne nosi belu uniformu kao medicinska sestra, vrlo rado se posvećuje svom omiljenom hobiju - kuvanju. Porodica i suprug su joj najveća podrška, kao i glavni degustatori slatkih i slanih predjela koje vešto priprema. Sa Bojanom smo popričali o njenom autorskom receptu za ovaj lagani desert od lešnika, a i odala nam je još neke kulinarske tajne.
Rekli ste da je ovo autorski recept. Kako ste došli na ideju da ga napravite?
- Obožavam kremaste kolače punog ukusa. Dugo sam tragala za jednim baš takvim i sada je tu. Svima od srca preporučujem da isprobaju moje lešnik keks-kocke.
Kada bi vas pitao neko ko nije probao ovaj kolač da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Kombinacija ukusnog pečenog lešnika i nezaobilaznog keksa u kremastom izdanju će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Da li ste nekada pravili ovaj kolač sa drugim sastojcima i koliko se razlikovao ukus?
- Sličan kolač sam pravila i sa makom, ali budući da nisam neki ljubitelj maka, nisam bila oduševljena tom verzijom. Ipak je aroma pečenog lešnika dosta dominantnija i pruža tu punoću ukusa.
Da li je moguće napraviti posnu verziju ovog slatkiša?
- Naravno ako umesto običnog mleka koristimo bademovo ili neko drugo biljno mleko za kuvanje fila, a u procesu pripreme dodamo margarin umesto maslaca, dobićemo posni kolač sličnog ukusa.
Kada ste se zaljubili u kuvanje?
- Ljubav prema kuhinji se rodila još u najranijem detinjstvu, kada sam kao mala pripremala torte od peska i piljevine. Pored majke i bake, koje su odlične domaćice, i sama sam poželela da spremam svu tu ukusnu hranu.
Da li više volite teže i komplikovanije recepte ili instant recepte koji oduzimaju manje vremena i prilagođeniji su ovom našem brzom životnom tempu?
- Moja kuhinja je mešavina tradicionalnih i modernih đakonija. Volim da spremam sve, počevši od vojničkog pasulja i sarme pa sve do brzih poslastica gotovih za deset minuta.
Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Prvo jelo, ako se uopšte može svrstati u jelo, bile su palačinke. Od tada su se recepti samo nadovezivali jedan na drugi.
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Ja sam veliki gurman i zaista uživam u svakom zalogaju, pa mi je teško da izaberem samo jedno jelo. Gulaš je možda za nijansu iznad svega, ali tu su i pasulj, teleća čorba, slatki kupus...
Koje jelo koje od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Po mom mišljenju, najzahtevnije je napraviti kvalitetno posno jelo na vodi. Lako je biti majstor u kuhinji kada su nam sve namirnice dostupne, ali je pravi izazov napraviti nešto ukusno od svega par sastojaka.
Da morate da birate samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najomiljeniju ili kao najveći izazov?
- Najdraža poslastica koju sam napravila je moja posna pita sa pomorandžom. Svake godine je sastavni deo slavske trpeze, što dovoljno govori o ljubavi prema tom kolaču.
Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?
- Sve brze torte koje se spremaju za deset minuta i svako može da ih napravi. Tu su brza torta sa pomorandžama, torta sa bananicama, čoko-moko…. Uvek ih rado podelim sa svojim pratiocima na Instagramu.
Lešnik kocke sa keksom
Sastojci:
600 ml mleka
3 kašike šećera
5 kašika griza
100 g maslaca
100 g bele čokolade
150 g mlevenog pečenog lešnika
200 g mlevenog keksa
krem po izboru
Priprema:
Mleko, šećer i griz stavite na šporet i kuvajte uz neprestano mešanje dok se masa ne zgusne. Sklonite sa šporeta i dodajte maslac i belu čokoladu. Izjednačite smesu, pa dodajte mlevene lešnike i mleveni keks. Dobro izmešanu smenu rasporedite po tacni i oblikujte po želji. Na kraju sve premažite kremom po izboru i odložite na par sati u frižider da se dobro stegne.
Uživajte!
Možda vas zanima:
KOH Starinski slatkiš sa mlekom mekan kao duša, a uspeva i potpunim početnicima
Jednostavan kolač od griza i mleka, prste da poližete.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
BANANA HLEB ZA SAVRŠENO JUTRO Uspeva svima, a nestaće sa stola čim se postavi
Sočan i sladak, a odlično se slaže sa šoljom kafe.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)