EGIPĆANKA Nadina raskošna poslastica sa ukusom lešnika ulepšaće svaku svečanu trpezu
Probajte ovu raskošnu poslasticu po receptu Nađe Vujačić iz Vrbasa
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite vazdušaste poslastice sa nežnim kremom i savršenim spojem lešnika, ovu tortu ćete obožavati. Idealna za sve svečane prilike, egipćanka će oduševiti goste i nestati sa stola čim se postavi. Recept je sa nama podelila Nađa Vujačić iz Vrbasa, autorka Instagram profila nađin špajz. Vaspitačica sa 35 godina radnog staža, obožava da kuva u slobodno vreme i pravi najlepše poslastice i đakonije. Sa Nađom smo popričali o čuvenoj torti i tajni savršenog fila.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Mnoge recepte pronalazim po starim kuvarima i časopisima. Volim da se igram sa recepturama i da kreiram nove ukuse. Konkretno ovaj recept sam dobila od svoje starije sestre, koja mi je dela predlog da napravim ovu tortu.
Kakva je ova torta?
- Torta egipćanka me podseća na prelepu egipatsku kraljicu Kleopatru. Spoj ukusa umerene slatkoće, prelepe nežne kreme (žute i bele), sa vazdušastim korama od lešnika daje pun užitak i zadovoljstvo dok je jedete. Posebnu notu svemu daje bela krema u koju se stavlja grilijaš (prženi šećer samleven) koji strukturom podseća na egipatski pesak.
Kako da nam fil uvek uspe?
- Da bismo dobili savršen fil, važni su sastojci. Potrebno je da budu kvalitetni i sveži. Ja volim fil sa žumancima kuvanim na pari, uz dodatak bele ili crne čokolade, orašastih plodova. Dobar svež puter je jako bitan za fil jer mu daje poseban ukus i dobru strukturu.
Koliko jaja treba da stoje na sobnoj temperaturi pre pravljenja kore od belanaca?
- Jaja držim na sobnoj temperaturi 45-30 minuta pre pravljenja poslastice, jer će se prilikom miksanja postići znatno veći volumen, a to je veoma važno za pravljenje kora, ali i drugih poslastica i pekarskih proizvoda. Žumanca se na sobnoj temperaturi lakše razdvajaju, što dovodi do ujednačene i glatke teksture fila.
Kako da znamo da su belanca dobro umućena?
- Pola sata pre pravljenja poslastice izvaditi jaja da se temperiraju. Činija u koju mutite treba da bude čista i suva, a jaja sobne temperature. U belancima ne sme da se nađe mrvica žumanca jer šne neće moći da se umuti. Mutiti najvećom brzinom, a potom smanjite brzinu miksera, zatim postepeno dodajte kašiku po kašiku šećera. Mutite još petnaestak minuta dok smesa ne postane gusta. Dobar šne je kada okrenete posudu naopako a smesa ne klizi.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Kada sam bila mlađa, kore su mi pucale i uvek sam ih iznova pekla dok nisam dobila savršenu koru, ali s vremenom sam videla da svaku koru koja je napukla mogu zakamuflirati filom da naoko ne bude vidljiva pukotina.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku da ne bude ni premalo ni previše umućena?
- Najvažnije pravilo za slatku pavlaku je da bude hladna, tj. iz frižidera, a ne da je ostavite da bude na sobnoj temperaturi. Tečnu pavlaku mutite mikserom, za vreme mućenja povećavajte brzinu na mikseru, a pred kraj polako smanjite brzinu. Mutiti sveukupno desetak minuta, najbolje je proveravati da se ne premuti.
Da li više volite teže i komplikovanije recepte ili instant recepte koji oduzimaju mnogo manje vremena, pa su možda prilagođeniji zaposlenim ženama i brzom životnom tempu?
- Više volim komplikovanije recepte. Kroz njih možete da unesete svu svoju kreativnost, igrajući se sa ukusima. Istina je da brz tempo života zahteva i jednostavnija kuhinjska rešenja, ali ja sam pristalica tradicionalnih, porodičnih jela koja se ne spremaju tako brzo.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Do svoje udaje u kući sam pravila samo kolače. Kad sam se udala, morala sam početi i da kuvam, pristupila sam tom poslu sa puno ljubavi. Prvo jelo (ako je to uopšte jelo) je bilo kokošja supa, napravljena po receptu moje majke sa domaćim rezancima.
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao posebnu ili kao najveći izazov, možda neki stari recept ili posebni događaj?
- Moja pasija je spremanje ukusnih kolača i torti, kako onih starinskih tako i ovih modernijih. Torta esterhazi je vrlo izazovna za pravljenje zato što pravljenje šest kora od belanaca iziskuje preciznost i umeće kako od belanaca napraviti iste kore, a da vam pritom šne od belanaca ne padne.
Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?
- Poslastica za početnike za mene bi bio semifredo- italijanski sladoled-kolač, koji se vrlo brzo i s lakoćom sprema.
Potrebno je:
Za koru:
- 3 belanca
- 3 velike kašike šećera
- 2 velike ravne kašike brašna
- 60 g mlevenih lešnika ili oraha
Trebaju 3 kore
Za žuti fil:
- 9 žumanaca
- 9 velikih kašika šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 kesice vanilin šećera
- 600 ml mleka
- 200 g putera
Grilijaš:
- 200 g šećera
Za beli fil:
- 200 g mlevenih lešnika
- 300 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- šlag
Priprema:
Fil: U jednoj posudi umutite žumanca, pa polako dodajte šećer, vanilin šećer i puding. Onda razredite sa malo mleka koje ste ranije odmerili. Preostalo mleko stavite da provri pa u njega sipajte smesu sa žumancima. Sve dobro ukuvajte dok se ne zgusne. Skuvani fil sipajte u manju činiju i ostavite sa strane da se hladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica na površini ili fil prekrijte streč-folijom.
Grilijaš: U manju šerpu sipajte kristal-šećer i stavite na šporet da se šećer otopi, stalno mešajte kako šećer ne bi zagoreo. Kada šećer dobije zlatno-žutu boju i postane tečan, tako vrelog ga sipajte na papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi i stegne. Stvrdnuti šećer oklagijom izdrobite na sitne parčiće ili sameljite u mašini za orahe.
Kore: U dublju posudu umutite belanca da postanu penasta, zatim dodavati šećer kašiku po kašiku. Kada se dobije čvrsta i sjajna pena, lagano varjačom umešati brašno i mlevene lešnike ili orahe. Smesu podelite na tri jednaka dela i peći u modli prečnika 20 cm. Pecite kore oko 15 do 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne dobije svetložutu boju po površini.
Omekšali puter penasto umutite i dodajte ga u skuvani fil od žumanaca. Miksajte još malo kako biste dobili fin vazdušasti krem. Beli fil umutite od slatke pavlake, pazite da je ne umutite previše, dodajte grilijaš i mlevene lešnike. Sve izmešajte špatulom. Ređajte tortu kora - žuti fil - beli fil - kora.
Možda vas zanima:
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
ŠVARCVALD TORTA Čuvena nemačka poslastica sa čokoladom i višnjama, poći će vam voda na usta
Čuvena nemačka poslastica nazvana po višnjevači, nastala je 1927.godine.
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)