BENEDIKT JAJA Klasični doručak koji nikada ne izlazi iz mode!
Priprema možda deluje kao izazov, ali uz dobar recept i malo strpljenja, lako možete napraviti ovo jelo kod kuće
Benedikt jaja su sinonim za luksuzan doručak, a potiču iz britanske kuhinje.
Ova jednostavna, ali savršeno uravnotežena kombinacija hrskavog tosta, poširanog jajeta, slaninice i bogatog holandez sosa osvojiće vas na prvi zalogaj.
Priprema možda deluje kao izazov, ali uz dobar recept i malo strpljenja, lako možete napraviti ovo jelo kod kuće.
Shutterstock
Sastojci:
Za poširana jaja:
4 sveža jaja
1 litar vode
1 kašika sirćeta
Za holandez sos:
2 žumanca
100 g putera
1 kašika limunovog soka
So i biber po ukusu
2 zemičke (ili tost hleb)
4 tanke kriške pečene slanine
Svež peršun ili vlašac za dekoraciju
Priprema:
Pravljenje poširanih jaja:
U šerpi zagrejte vodu do tačke ključanja, pa dodajte sirće.
Mešajte vodu dok ne dobijete lagani vrtlog, pa pažljivo razbijte jaje u sredinu vrtloga.
Kuvajte oko 3 minuta, dok belance ne očvrsne, a žumance ostane tečno.
Pažljivo izvadite jaje rupičastom kašikom i ostavite na ubrus da se ocedi.
Priprema holandez sosa:
Na pari umutite žumanca sa limunovim sokom dok ne postanu svetla i penasta.
Postepeno dodajte otopljeni puter, neprestano mešajući, dok ne dobijete gust, svilenkast sos.
Začinite solju i biberom.
Zemičke prepolovite i blago tostirajte.
Na svaku polovinu stavite krišku slanine, zatim pažljivo dodajte poširano jaje.
Prelijte bogatim holandez sosom i pospite seckanim peršunom ili vlašcem.
Ova elegantna kombinacija ukusa učiniće da vaš doručak izgleda i miriše kao iz najboljeg restorana. Benedikt jaja su idealna za lenja jutra, specijalne prilike ili kada jednostavno želite sebi da priuštite gurmanski užitak.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
POSNE LEPINJICE IZ TIGANJA Gotove za par minuta, a smažu se još brže, cela porodica će uživati
Neće vam trebati mnogo truda i, što je najvažnije, kuhinja neće biti zaprljana...
PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane
Po želji pospite listićima badema...
POTAŽ OD BUNDEVE ZA POST NA VODI Gotov za 25 minuta, a ukusan kao da ste ga kuvali nekoliko sati
Ukusan, jednostavan, bez merenja u gram
MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovo su najbolje posne prženice, jedan sastojak im daje neodoljiv ukus
Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili...
Komentari (0)