NEODOLJIVO KREMAST Spanać pripremljen na ovaj način će vas oduševiti, pravo bogatstvo ukusa

Ana Klikovac

17:04

Zdravi zalogaji 0

Pomešan sa mlekom i dodat u proprženi crni luk i beli luk, stvara...

spanać sa mlekom
Shutterstock

Jednostavan recept za spanać u krem sosu omogućava vam da lako poslužite ovo omiljeno prilog jelo uz bilo koji obrok — i previše je ukusan da bi se čuvao samo za posebne prilike.

Uprkos svom imenu, spanać u krem sosu nije jelo od spanaća i pavlake. Obično se pravi od blanširanog spanaća u bešamel ili belom sosu, ponekad sa malo dodatog sira.

Ovaj recept preskače komplikovano pravljenje sosa — ovde nije potreban zaprška za zgušnjavanje. Umesto toga, koristimo jedan od naših omiljenih sastojaka za „prečicu“ — krem sir. Pomešan sa mlekom i dodat u proprženi crni luk i beli luk, stvara kremastu osnovu za spanać.

Sastojci:

  • 3 do 4 veze (ukupno oko 1,1 kg) spanaća sa ravnim listom
     
  • 2 kašike putera
     
  • ½ glavice crnog luka, sitno iseckane
     
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
     
  • 115 g krem sira (u bloku), isečenog na komade
     
  • 120 ml mleka
     
  • prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
     
  • krupna so i mleveni biber

Priprema:

U velikom loncu prokuvajte posoljenu vodu. Dodajte spanać i kuvajte dok ne svene, oko 1 minut. Procedite u cediljki i isperite hladnom vodom dok se ne ohladi. Iscedite spanać koliko god možete da uklonite višak tečnosti, pa ga krupno iseckajte i ostavite sa strane.

U velikom tiganju ili šerpi zagrejte puter na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk, posolite i pobiberite. Pržite uz povremeno mešanje dok luk ne omekša, 3 do 5 minuta.

Dodajte krem sir i mleko; kuvajte uz mešanje dok se sir ne otopi i smesa ne postane glatka.

Umešajte spanać. Kuvajte na srednjoj vatri dok se smesa ne zgusne, 8 do 10 minuta.

Dodajte muskatni oraščić, po ukusu dosolite i pobiberite, i odmah poslužite.

 

Bonus video:

 

@moja.trpeza Čorba od spanaća Sastojci: 400 g spanaća 2 crna luka 2 čena belog luka 200 ml biljne pavlak 100 ml mleka Maslinovo ulje Biber Priprema: Iseckajte luk i propržite ga na malo maslinovog ulja. Dodajte iseckan spanać i dinstajte dok ne omekša. Začinite po ukusu, dodajte beli luk, pavlaku i mleko. Sklonite sa šporeta i izmiksajte u blenderu dok ne postane kremasto. Vratite u šerpu i kuvajte još par minuta. Poslužite toplo! #trpeza #mojatrpeza #recept #fyp #fyp #foryoupage #fypシ゚ #fouryou #goviral ♬ Prolaze neke slike - 22:11 ᯤ 𓈆 1%

 

 

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading