UKUS I MIRIS GRČKE Recept za giros sa cacikijem, imaćete osećaj da ste na moru!

Trpeza/ V.V.

14:00

Kulinarski globus 0

Ovo je originalni recept za giros u kome treba napraviti i tortilju i caciki salatu.

giros
Shutterstock

Sastojci:

600 g svinjskih šnicli

1 kašika senfa

1 kašičica origana

1/2 kašičice bibera

1/2 kašičice soli

2 kašike maslinovog ulja

Za tortilje:

400 ml vode

20 g svežeg kvasca

1 kašičica šećera

600 g brašna

1 kašičica soli

Za caciki:

300 ml gustog jogurta

1 čen belog luka

1 kašika vinskog sirćeta

3 kašike maslinovog ulja

1 veliki krastavac

1/2 kašike sveže mirođije

I još:

500 g krompira

1 crni luk

2 paradajza

Priprema:

Isecite meso na komade širine 1 cm i dužine 3 cm. Pomešajte ga sa marinadom od senfa, origana, bibera, soli i maslinovog ulja i ostavite 2 sata. Pržite ga na zagrejanom ulju prvo na srednjoj vatri da se prodinsta, a kada voda ispari još 10 minuta uz mešanje.

Caciki: izrendajte krastavac, posolite po ukusu i ostavite nekoliko minuta da pusti vodu, pa procedite kroz cediljku. U činiju sipajte jogurt, maslinovo ulje, sirće, dodajte sitno iseckane beli luk i mirođiju. Dodajte krastavac i izmešajte. Napravite pomfrit. Paradajz i crni luk isecite na kriške.

Tortilje: stavite u vodu kvasac i kašičicu šećera da nadođe, pa sa brašnom i solju zamesite testo. Ostavite da raste pola sata i podelite na 6 delova. Ostavite 15 minuta. Rastanjite ih oklagijom da budu što tanje i pecite u podmazanom tiganju na vreloj ringli sa obe strane.

Svaku tortilju namažite caciki salatom, stavite meso, luk, paradajz, pomfrit i savijte u oblik fišeka.

SavetGrčke domaćice stave da meso stoji u marinadi celu noć, jer je tako ukusnije.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading