UKUS I MIRIS GRČKE Recept za giros sa cacikijem, imaćete osećaj da ste na moru!
Ovo je originalni recept za giros u kome treba napraviti i tortilju i caciki salatu.
Sastojci:
600 g svinjskih šnicli
1 kašika senfa
1 kašičica origana
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
Za tortilje:
400 ml vode
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
600 g brašna
1 kašičica soli
Za caciki:
300 ml gustog jogurta
1 čen belog luka
1 kašika vinskog sirćeta
3 kašike maslinovog ulja
1 veliki krastavac
1/2 kašike sveže mirođije
I još:
500 g krompira
1 crni luk
2 paradajza
Priprema:
Isecite meso na komade širine 1 cm i dužine 3 cm. Pomešajte ga sa marinadom od senfa, origana, bibera, soli i maslinovog ulja i ostavite 2 sata. Pržite ga na zagrejanom ulju prvo na srednjoj vatri da se prodinsta, a kada voda ispari još 10 minuta uz mešanje.
Caciki: izrendajte krastavac, posolite po ukusu i ostavite nekoliko minuta da pusti vodu, pa procedite kroz cediljku. U činiju sipajte jogurt, maslinovo ulje, sirće, dodajte sitno iseckane beli luk i mirođiju. Dodajte krastavac i izmešajte. Napravite pomfrit. Paradajz i crni luk isecite na kriške.
Tortilje: stavite u vodu kvasac i kašičicu šećera da nadođe, pa sa brašnom i solju zamesite testo. Ostavite da raste pola sata i podelite na 6 delova. Ostavite 15 minuta. Rastanjite ih oklagijom da budu što tanje i pecite u podmazanom tiganju na vreloj ringli sa obe strane.
Svaku tortilju namažite caciki salatom, stavite meso, luk, paradajz, pomfrit i savijte u oblik fišeka.
Savet: Grčke domaćice stave da meso stoji u marinadi celu noć, jer je tako ukusnije.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
PREDLOG ZA RUČAK Sočne šnicle, krčkane u saftu sa crnim i belim lukom
Poslužite uz jela od krompira ili povrća.
NEPREVAZIĐEN SPECIJALITET Rolat od mesa sa barenim jajima, prelepo posluženje
Dekorativan rolat koji će sve oduševiti.
RECEPT ZA ĆUFTE IZ RERNE Preukusni zalogaji od mesa koji idu uz sve, a imaćete ručak za dva dana!
Ćufte poslužite uz sos od paradajza, pire krompir ili bareno povrće.
RECEPT ZA LOVAČKE ŠNICLE Sočno i mekano meso, spremite se odmah za dodatak!
Lovačke šnicle se služe uz pire krompir.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)