OVAKVE PRAVE SAMO NAJBOLJI PEKARI Recept za najmekše pancerote koje se tope u ustima

Nedeljko Tišanović

19:01

Bakina vanglica 0

Pancerote su jedno od onih jela koje nas vraćaju u detinjstvo – miris prženog testa, topljeni sir koji se razvlači, i paradajz sos koji obogaćuje svaki zalogaj.

pancerote
Shutterstock

Iako potiču iz italijanske kuhinje (poznate kao calzone), kod nas su dobile svoj specifičan ukus i status omiljenog jela za celu porodicu. Priprema nije komplikovana, a rezultat su hrskavo-mekane pogačice koje osvajaju već pri prvom zalogaju.

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna (meko ili T-400)
  • 250 ml mlake vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)

Sastojci za fil:

  • 200 g rendanog kačkavalja ili trapista
  • 150 g šunke ili pečenice (sitno iseckane, opciono)
  • 2–3 kašike paradajz pirea ili pelata
  • Origano, so i biber po ukusu

Priprema:

  • Testo: U većoj posudi pomešajte vodu, kvasac i šećer. Ostavite da se kvasac aktivira 10 minuta. Dodajte ulje, so i postepeno brašno. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste 45–60 minuta.
  • Fil: U manjoj činiji pomešajte paradajz pire, sir, šunku i začine. Po želji, možete dodati i masline, pečurke ili kukuruz.
  • Formiranje: Naraslo testo podelite na jednake loptice (oko 10 komada). Svaku lopticu razvucite u krug, stavite kašiku fila na jednu polovinu, a drugom polovinom preklopite. Krajeve dobro pritisnite viljuškom da se pancerota ne otvori prilikom prženja.
  • Prženje: U dubljoj šerpi zagrejte ulje i pržite pancerote sa obe strane dok ne porumene. Vadite ih na ubrus da upije višak masnoće.
  • Komentari (0)

    Loading