TULUMBE PO STAROM BOSANSKOM RECEPTU Ukusan desert, vaš kec iz rukava ako želite nekog da oduševite
Često domaćice strahuju od njih misleći da se komplikovano prave
Sastojci:
- 250 g brašna400 ml vode
- 100 ml ulja
- 4 jajeta
- 2 kašičice šećera
- prstohvat soli
- 1 l ulja za prženje
- 800 g šećera
- 500 ml vode
- limun
Priprema:
Iskusne domaćice kažu da je najbolje da prvo napravite sirup od poslednja tri sastojka. Vodu stavite da provri sa šećerom i limunom isečenim na kolutove, pa dobro ohladite, može i preko noći. Tek onda pravite testo!
Pomešajte vodu, ulje, šećer i so na srednjoj vatri. Dodajte brašno i dobro mešajte varjačom dok se testo ne sjedini i dobije oblik lopte. Ovaj korak traje nekoliko minuta kako bi se brašno ispržilo.
Dodajte jaja, jedno po jedno, i mešajte, smesa će najpre delovati neujednačeno, ali slobodno je mutite mikserom dok ne dobijete glatko, ređe testo. Njime punite poslastičarski špric.
Ulje stavite u duboku šerpu i zagrejte, pa testirajte kapljicom testa. Ako krene da cvrči, spremno je. Istiskujte tulumbe u testo, kada porumene i možete lako da ih okrenete, ispržite ih sa obe strane i potom vadite iz ulja. Tople, ali ne vrele tulumbe, stavite u sirup. Neka se sve ohladi na sobnoj temperaturi a onda pokrijte folijom i stavite tulumbe u frižider na nekoliko sati.
Možda vas zanima:
IDEALAN SLATKIŠ ZA KRAJ VIKENDA Slatke i neodoljive tulumbe smazaćete za čas!
Svi volimo tulumbe.
STARI KOLAČ ČIJE TESTO KRIJE 1 TAJNU Podseća na tulumbe, ali s jednim prelivom koji se topi u ustima
Poklopite i ostavite 60 minuta da upiju pre serviranja
PREUKUSNA DOMAĆA MOCARELA Uz dva sastojka je napravite kod kuće, oduševiće vas
Prilikom pripremanja omiljenih specijaliteta sa njom takođe će se razvlačiti i imaće prepoznatljiv ukus
PAŠTETA OD MASLINA Domaći namaz za ljubitelje intenzivnog ukusa
Zdrav namaz koji će ljubitelji maslina obožavati
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)