TULUMBE PO STAROM BOSANSKOM RECEPTU Ukusan desert, vaš kec iz rukava ako želite nekog da oduševite

trpeza.rs

10:45

Bakina vanglica 0

Često domaćice strahuju od njih misleći da se komplikovano prave

tulumbe
Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g brašna400 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 4 jajeta
  • 2 kašičice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 l ulja za prženje 
  • 800 g šećera
  • 500 ml vode
  • limun

Priprema:

Iskusne domaćice kažu da je najbolje da prvo napravite sirup od poslednja tri sastojka. Vodu stavite da provri sa šećerom i limunom isečenim na kolutove, pa dobro ohladite, može i preko noći. Tek onda pravite testo!

Pomešajte vodu, ulje, šećer i so na srednjoj vatri. Dodajte brašno i dobro mešajte varjačom dok se testo ne sjedini i dobije oblik lopte. Ovaj korak traje nekoliko minuta kako bi se brašno ispržilo.

Dodajte jaja, jedno po jedno, i mešajte, smesa će najpre delovati neujednačeno, ali slobodno je mutite mikserom dok ne dobijete glatko, ređe testo. Njime punite poslastičarski špric.

Ulje stavite u duboku šerpu i zagrejte, pa testirajte kapljicom testa. Ako krene da cvrči, spremno je. Istiskujte tulumbe u testo, kada porumene i možete lako da ih okrenete, ispržite ih sa obe strane i potom vadite iz ulja. Tople, ali ne vrele tulumbe, stavite u sirup. Neka se sve ohladi na sobnoj temperaturi a onda pokrijte folijom i stavite tulumbe u frižider na nekoliko sati.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading