PITA OD PRAZILUKA Probajte ovu pitu, a umesto praziluka možete da dodate koje god povrće želite!
Probajte pitu od praziluka, a ako ne volite praziluk ili mu nije sezona, uvek možete da dodate koje god povrće đelite.
Sastojci
za 4 osobe
ZA TESTO:
- 250 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- 1 jaje
- morska so
- 1 kašika kisele pavlake
ZA NADEV
- 500 g praziluka
- 2 jaja
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašičice začina vlašca (još bolje ako imate svež)
- morska so
- ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica vegete
Priprema
U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa dlanovima spojite brašno i maslac. Nakon toga dodajte razmućeno jaje, pavlaku i malo soli te testo brzo izradite. Oblikujte ga u hlepčić i stavite u frižider da odstoji najmanje sat vremena.
Praziluk očistite, dobro operite te razrežite po dužini i kratko prokuvajte u kipućoj slanoj vodi. Zatim ga ociedite, sitno narežite, a deo poriluka narežite na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje.
Ohlađeno testo razvaljajte i položite u namašćeni pleh. Pažljivo testom obložite i rub posude. Testo izbodite viljuškom i ostavite ga neka miruje 30-ak minuta.
Jaja, pavlaku, vlažac, so, crni biber i vegetu zajedno razmutite. Po testu rasporedite praziluk i prelijte smesom od jaja.
Ukrasite po površini štapićima praziluka i stavite u zagrejanu rernu na 200°C te pecite 35-40 minuta. Pitu malo ohladite, narežite na kriške i poslužite.
Savet
Umesto praziluka možete upotrijebiti i druge vrste povrća, u zavisnosti od sezone, mogućnosti i prilike – na primer brokoli, cveklu, spanać, šargarepu i sl.
Pri valjanju testa vodite računa da vam rub testa bude malo iznad ruba kalupa kako vam pri pečenju, zbog povlačenja testa, nadev ne bi prelazio rub testa.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)