PITA OD PRAZILUKA Probajte ovu pitu, a umesto praziluka možete da dodate koje god povrće želite!
Probajte pitu od praziluka, a ako ne volite praziluk ili mu nije sezona, uvek možete da dodate koje god povrće đelite.
![pita od praziluka](/data/images/2023-10-19/65100_shutterstock-652764559_f.jpg?timestamp=1697666400)
Sastojci
za 4 osobe
ZA TESTO:
- 250 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- 1 jaje
- morska so
- 1 kašika kisele pavlake
ZA NADEV
- 500 g praziluka
- 2 jaja
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašičice začina vlašca (još bolje ako imate svež)
- morska so
- ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica vegete
Priprema
U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa dlanovima spojite brašno i maslac. Nakon toga dodajte razmućeno jaje, pavlaku i malo soli te testo brzo izradite. Oblikujte ga u hlepčić i stavite u frižider da odstoji najmanje sat vremena.
Praziluk očistite, dobro operite te razrežite po dužini i kratko prokuvajte u kipućoj slanoj vodi. Zatim ga ociedite, sitno narežite, a deo poriluka narežite na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje.
Ohlađeno testo razvaljajte i položite u namašćeni pleh. Pažljivo testom obložite i rub posude. Testo izbodite viljuškom i ostavite ga neka miruje 30-ak minuta.
Jaja, pavlaku, vlažac, so, crni biber i vegetu zajedno razmutite. Po testu rasporedite praziluk i prelijte smesom od jaja.
Ukrasite po površini štapićima praziluka i stavite u zagrejanu rernu na 200°C te pecite 35-40 minuta. Pitu malo ohladite, narežite na kriške i poslužite.
Savet
Umesto praziluka možete upotrijebiti i druge vrste povrća, u zavisnosti od sezone, mogućnosti i prilike – na primer brokoli, cveklu, spanać, šargarepu i sl.
Pri valjanju testa vodite računa da vam rub testa bude malo iznad ruba kalupa kako vam pri pečenju, zbog povlačenja testa, nadev ne bi prelazio rub testa.
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)