ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica naših baka, bila je hit svih rođendana pre 20 godina
Torta vizuelnog oblika šahovske table sastavljena od crno žutih delova. Jaka i čokoladna, sjajan je izbor za predstojeće slave i događaje. Ili jednostavno, napravite vašoj deci za rođendan i gledajte kakvo interesovanje izaziva njen izgled.
Sastojci:
- 13 jaja,
- 380 g šećera,
- 160 g čokolade,
- 40 g badema,
- 150 g brašna,
- 1 limun,
- 4 kašike mleka,
- 1 kašika vanile,
- 180 g maslaca
Potrebno je:
Za žuti deo:
6 žumanaca umutite sa 180 g šećera, struganom korom i sokom od jednog limuna, dodajte 120 g brašna i na kraju sneg od 6 belanaca. Pecite tortu u pravougaonom plehu pa kad se ohladi presecite je vodoravno na dva dela.
Za tamni deo:
3 žumanceta umutite sa 60 g šećera. Dodajte 40 g omekšale čokolade, 40 g oljuštenih samlevenih badema, 30 g brašna, pa umešajte sneg od 3 belanceta. Pecite u plehu, iste veličine kao i za žuti deo. Ohladite tortu i presecite je na dva dela vodoravno.
Za nadev:
4 žumanceta, 4 kašike mleka, 140 g šećera, kašiku vanilin šećera izmešajte i stavite na šporet da se kuva i neprestano mešajte dok se ne zgusne. Dodajte 120 g rastopljene čokolade, pa skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Penasto umutite 180 g maslaca pa sastavite sa kremom i nadevajte tortu.
Sastavljanje torte:
Jedan list žute kore i jedan list tamne kore ostavite cele, a ostala dva lista (žuti i crni) isecite u kvadrate široke 4 cm. Premažite kremom žutu koru, pa preko nje ređajte kvadrat žutog, pa kvadrat crnog testa, tako da cela površina dobije izgled šahovske table.Kada svi kvadrati budu poređani ponovo premažite kremom pa poklopite sa crnom korom koju ste prethodno ostavili. Kremom koji je preostao, premažite tortu spolja i pospite je topljenom čokoladom.
Možda vas zanima:
ŠAH TORTA Starinska poslastica za sva vremena i prilike, a zbog izgleda će je obožavati najmlađi
Nekada je bila neizostavni deo svake svečanosti, a danas je zaboravljena.
ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica ulepšavala je trpezu brojnih rođendana, jaka, kalorična i preukusna
Pre dvadesetak godina bila je neizostavni deo svake svečane trpeze. Svaki zalogaj vratiće vas u dane detinjstva.
NEPEČENA ČOKO MOKO TORTA Rajski zalogaji u poslastici kao osmišljenoj za tmurne dane
Fenomenalna torta pravi se brzo i lako, a osvojiće sve koji je budu probali.
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)