PAZARSKE MANTIJE Imamo originalni recept

Ivana Pavlović

16:00

Bakina vanglica 0

Specijalitet iz Novog Pazara neće vas ostaviti ravnodušnim. Pred vama je tradicionalni srpski recept.

mantije
Printscreen/Youtube

Potrebno je

Za testo:

700 g brašna tip 405
1 supena kašika soli
2 supene kašike ulja
420 ml vode

Za fil:

700 g mlevene junetine
70 ml hladne vode
50 ml ulja
400 g seckanog crnog luka
1/2 supene kašike soli
biber po ukusu

Masnoća za jufke (testeninu)

150 g putera
70 ml ulja

Priprema

U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Komentari (0)

Loading