NAJBOLJI DŽEM OD ŠLJIVA Recept iz bakine sveske s neobičnim sastojkom, savršen za palačinke i mazanje na hleb!

Vesna Vukadinović

15:30

Slatki kutak 0

Ovako spremljen džem od šljiva može da vam stoji godinama, a da se ne pokvari.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

5 kg šljiva

1 kg šećera

2 limuna

200 ml ruma

Priprema:

Šljive operite i izvadite koštice. U šerpu stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Ostavite da stoji preko noći na hladnom mestu. Kuvajte na srednjoj vatri. Kada se smesa zgusne, dodajte limun koji ste oljuštili i isekli na kolutove. Pred sam kraj kuvanja dodajte rum. Džem je skuvan kada podignete varjaču a on sa nje spada u komadima. Sipajte ga u sterilizovane tegle koje ste malo zagrejalu u rerni i stavite u mlaku rernu sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se odozgo uhvati korica. Ohlađeni džem zatvorite celofanom i poklopcem.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading