TEKSAŠKI KOLAČ Jednostavni američki kolač skupog ukusa, u neodoljivom spoju sa orasima

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Neodoljivi spoj biskvita i pekan oraha u originalnoj verziji, za one izbirljive.

teksaški kolač
Shutterstock

Potrebno je

Za biskvit

  • 1 šoljica otopljenog margarina
  • 1 šoljica vode
  • 4 kašike kakaa
  • 1,5 šoljice šećera
  • 2 šoljice brašna
  • 1/2 čajne kašičice soli
  • 1/2 čajne kašičice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • pola šoljice kisele pavlake

Za preliv

  • pola šoljice otopljenog margarina
  • 4 kašike kakao praha
  • 6 kašika mleka
  • 1 šoljica šećera
  • 1 šoljica seckanih oraha

Priprema

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Otopljeni margarin pomešajte sa ključalom vodom i kakao prahom. Dodajte šećer, brašno, so, sodu bikarbonu, jaja i kiselu pavlaku. Dobro promešajte pa izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pomešajte otopljen margarin, kakao prah, mleko, šećer i seckane orahe. Prelijte glazuru preko vrućeg kolača. Prijatno!

 

 

 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading