TEKSAŠKI KOLAČ Jednostavni američki kolač skupog ukusa, u neodoljivom spoju sa orasima

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Neodoljivi spoj biskvita i pekan oraha u originalnoj verziji, za one izbirljive.

teksaški kolač
Shutterstock

Potrebno je

Za biskvit

  • 1 šoljica otopljenog margarina
  • 1 šoljica vode
  • 4 kašike kakaa
  • 1,5 šoljice šećera
  • 2 šoljice brašna
  • 1/2 čajne kašičice soli
  • 1/2 čajne kašičice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • pola šoljice kisele pavlake

Za preliv

  • pola šoljice otopljenog margarina
  • 4 kašike kakao praha
  • 6 kašika mleka
  • 1 šoljica šećera
  • 1 šoljica seckanih oraha

Priprema

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Otopljeni margarin pomešajte sa ključalom vodom i kakao prahom. Dodajte šećer, brašno, so, sodu bikarbonu, jaja i kiselu pavlaku. Dobro promešajte pa izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pomešajte otopljen margarin, kakao prah, mleko, šećer i seckane orahe. Prelijte glazuru preko vrućeg kolača. Prijatno!

 

 

 

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading