HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.

halongotor
Shutterstock

Potrebno je

  • 125 g putera
  • 1/3 šolje šećera
  • jedna šolja brašna
  • 1/5 šolje skroba
  • kašičica vanilinog šećera
  • pola kašičice praška za pecivo
  • oko 65 g džema od malina

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umešajte šećer i puter u veliku posudu. Zatim pomešajte brašno sa krompirovim skrobom, vanilinim šećerom i praškom za pecivo. Zajedno sjedinite smesu sa brašnom sa smesom sa šećerom i puterom. Mešajte ih kašikom dok se skroz ne sjedine. Testo napravite da ima oblik valjka. Isecite na broj komada koji želite, standardna preporuka je 22 komada. Oblikujte loptice i stavite ih u papirne korpice za kolače. Napravite rupu u svakoj loptici. Zatim 3/4 svake loptice napunite džemom od malina. Pecite kolače oko 10 do 12 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Bon appetit!

 

 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading