MEKSIČKE PALAČINKE Pikantne i sa hrskavom koricom zadovoljiće sva vaša čula

Izvor: Tatjana Badarević

09:01

Kulinarski globus 0

Meksičke palačinke su pikantne i imaju hrskavu koricu.

meksičke palačinke
Shutterstock

Palačinke za ljubitelje pikantnog.

Sastojci:

Za palačinke:

  • 750 ml mleka
  • 300 g pšeničnog brašna
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 350 g mlevene svinjetine
  • 200 g smrznutog kukuruza
  • 100 g sira
  • 1 crni luk
  • 2-3 kašike paradajz sosa
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 čen belog luka
  • biber i so po ukusu

Za pohovanje:

  • 2 jajeta
  • 100 g prezli

Recept za meksičke palačinke:

Za ove palačinke prvo napravite testo. Razbijte 2 jajeta u posudu, dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu soli. Sve umutite mikserom dok se lagano ne zapeni. Uzmite 750 ml toplog mleka i sipajte oko 300 ml u činiju. Mešajte pažljivo na maloj brzini miksera. Potom dodajte 300 g brašna. Prvo mešajte isključenim mikserom, pa ga uključite i mešajte na maloj brzini dok ne postane glatko.

Sipajte preostalih 450 ml toplog mleka. Ponovo promešajte. Da se ​​palačinke ne bi lepile, sipajte oko 2 kašike ulja u tiganj. Ostavite testo na stolu da odstoji 15-20 minuta. Uzmite oko pola kutlače testa i sipajte u tiganj, raspoređujući po celom tiganju. Pržite palačinke na vatri nešto nižoj od prosečne. Kada se palačinka isprži sa jedne strane, okrenite je na drugu stranu. Sve palačinke ispržite na ovaj način.

Nakon toga pripremite fil. Isecite jedan veliki luk na kockice. Stavite luk u vreli tiganj sa malom količinom ulja. Pržite do zlatne boje. Dodajte beli luk koji ste vrlo sitno naseckali. Pržite sve zajedno još pola minuta. U tiganj dodajte 350 g mlevenog mesa. Promešajte i pržite mleveno meso, povremeno mešajući, oko 5-8 minuta. Mleveno meso treba da promeni boju. U mleveno meso i luk dodajte 200 g smrznutog kukuruza.

Bonus video:

 

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading