BAKLAVA SA MAKOM Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula, za prave sladokusce

Izvor: Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Neodoljiva i slatka, a mak joj daje posebnu draž.

baklava sa makom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 200 ml jogurta
  • 400 g mlevenog maka
  • 500 g tankih kora
  • Za sirup:
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 limun 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Šećer i vodu stavite u šerpicu pa promešajte. Nakon štomproključa kuvajte još 10 minuta pa dodajte tanke kolutove limuna. Umutite penasto jaja sa šećerima pa im dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt i mak. Sjedinite dobro. Dve kore stavite u posudu pa premažite delom nadeva. Ponavljajte postupak dok ne završite sa nadevom i korama. Secite na kocke ili rombove pa pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjite na 150 i pecite još 45 minuta.Prelijte vruću baklavu hladnim sirupom. 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading