BAKLAVA SA MAKOM Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula, za prave sladokusce

Izvor: Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Neodoljiva i slatka, a mak joj daje posebnu draž.

baklava sa makom
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 200 ml jogurta
  • 400 g mlevenog maka
  • 500 g tankih kora
  • Za sirup:
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 limun 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Šećer i vodu stavite u šerpicu pa promešajte. Nakon štomproključa kuvajte još 10 minuta pa dodajte tanke kolutove limuna. Umutite penasto jaja sa šećerima pa im dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt i mak. Sjedinite dobro. Dve kore stavite u posudu pa premažite delom nadeva. Ponavljajte postupak dok ne završite sa nadevom i korama. Secite na kocke ili rombove pa pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjite na 150 i pecite još 45 minuta.Prelijte vruću baklavu hladnim sirupom. 

 

Komentari (0)

Loading