GIROS SA PILETINOM Grčki specijalitet koji budi uspomene sa letovanja, u savršenom spoju ukusa
Fenomenalan i slasan, pravićete stalno.
Za meso:
- 1 kg pilećeg mesa
- 1 mali luk
- 5 čenova belog luka, sitno naseckanog
- 1/4 šolje prezle
- 1 kašika sušenog origana
- 2 kašičice mlevenog kima
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica paprike
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
Za prilog:
- 8 komada lepinja za giros, zagrejanih
- 130 g caciki sosa
- 3 paradajza, naseckana
- 1 crveni luk, tanko nasečen
- 1 srce zelene salate, sitno iseckane
- 60 g kravljeg sira
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Crni i beli luk u blender sitno iseckajte u blenderu, pa zasebno izblendajte piletinu. Onda pomešajte meso, luk i beli luk sa solju, biberom, prezlama, origanom, kimom i paprikom. Čistim rukama dobro sjedinite i promešajte i zgnječite. Utisnite u pleh obložen pek papirom i pecite 50 do 60 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.Ostavite da odstoji 20 minuta, pa prebacite u frižider, najbolje preko noći ili bar nekoliko sati. Isecite meso na tanke trake pa zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Sa malo ulja premažite dno tiganja, pa kada se zagreje dodajte meso i pecite minut do dva, sa svake strane, dok ne porumeni i postane hrskavo. U toplu lepinju stavite meso preliveno paradajzom, lukom, zelenom salatom, cacikijem i fetom. Uživajte u girosu. Prijatno!
Možda vas zanima:
POSNA SARMA UKUSNIJA OD KLASIČNE Baš ovako su je pravile domaćice u Jugoslaviji
Ručak koji greje dušu i telo.
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
PAPRIKE SA JAJIMA IZ BAKNE KUHINJE Duh nostalgije i detinjstva u svakom zalogaju
Lagano i zasitno jelo od kog ćete biti siti satima.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)