GIROS SA PILETINOM Grčki specijalitet koji budi uspomene sa letovanja, u savršenom spoju ukusa

Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Fenomenalan i slasan, pravićete stalno.

giros sa piletinom
Printscreen

Za meso:

  • 1 kg pilećeg mesa
  • 1 mali luk
  • 5 čenova belog luka, sitno naseckanog
  • 1/4 šolje prezle
  • 1 kašika sušenog origana
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica paprike
  • ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera

Za prilog:

  • 8 komada lepinja za giros, zagrejanih
  • 130 g caciki sosa
  • 3 paradajza, naseckana
  • 1 crveni luk, tanko nasečen
  • 1 srce zelene salate, sitno iseckane
  • 60 g kravljeg sira

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Crni i beli luk u blender sitno iseckajte u blenderu, pa zasebno izblendajte piletinu. Onda pomešajte meso, luk i beli luk sa solju, biberom, prezlama, origanom, kimom i paprikom. Čistim rukama dobro sjedinite i promešajte i zgnječite. Utisnite u pleh obložen pek papirom i pecite 50 do 60 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.Ostavite da odstoji 20 minuta, pa prebacite u frižider, najbolje preko noći ili bar nekoliko sati. Isecite meso na tanke trake pa zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Sa malo ulja premažite dno tiganja, pa kada se zagreje dodajte meso i pecite minut do dva, sa svake strane, dok ne porumeni i postane hrskavo. U toplu lepinju stavite meso preliveno paradajzom, lukom, zelenom salatom, cacikijem i fetom. Uživajte u girosu. Prijatno!

@moja.trpeza Proteinske palačinke sa samo dva sastojka Sastojci: 200g ovsenih pahuljica 100ml vode Priprema: Izmiksajte ovsene pahuljice, dodajte vodu i dobro promešajte. Pecite u tiganju.Servirajte i premažite po želji. Brzo i jednostavno! #trpeza #mojatrpeza #fypシ゚ #fyp #foryoupage #goviral ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

imam baldi

IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post

11:30

24 februar, 2025

Kulinarski globus

Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

Komentari (0)

Loading