KAJZERŠMARN Nedoljivi desert koji podseća na palačinke, za prave sladokusce
Kajzeršmarn ili carske mrvice su austrijski desert sličan palačinkama, samo jednostavnije pripreme.
Potrebno je:
Za testo:
- 3 jajeta
- 200 ml mleka
- 90 g brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 30 g šećera
- 20 g maslaca
- 1 prstohvat soli
Za prženje:
- 40 g maslaca
- 1 kašika šećera
Za posipanje:
- po potrebi prah šećer
Priprema:
Žumanca odvojite od belanaca. U jednoj posudi umutite balanca sa malo soli u čvrst šne. Zasebno, otopljeni maslac sjedinite sa žumancima umućenim sa šećerom. Sipajte brašno i mleko i umutite, pa dodajte umućena belanca. Sjedinite dobro pa pržite u tiganju sa zagrejanim maslacem, na srednjoj temperaturi. Onda secite na komade i okrećite da se zapeče i druga strana. Zatim, dodajte još malo maslaca, pospite šećerom i uz pomoć dve viljuške kidajte komade. Pecite desert još nekoliko minuta uz mešanje. Pospite prah šećerom. Prijatno!
Možda vas zanima:
NEODOLJIVI AUSTRIJSKI KAJZERŠMARN Podseća na palačinke, ali je lakša priprema
Podseća na palačinke, a
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)