MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak

Ivana Pavlović

09:32

Kulinarski globus 0

Služite toplo.

masonica
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 kg krompira
  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • pola kesice praška za pecivo
  • 100 g kajmaka
  • 100 g sira
  • 1 dl ulja
  • so 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Krupno izrendajte krompir, pa dodajte ulje, so, prašak za pecivo, brašno i jaja. Sjedinite, pa izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Vrelu masonicu prelijte otopljenim sirom i kajmakom. 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading