BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima

Ivana Pavlović

13:30

Kulinarski globus 0

Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

bala bajana
Shutterstock

Potrebno je:

  • 380 g kondenzovanog mleka
  • 150 g kokosovih pahuljica
  • 50 g putera
  • 250 g šećera
  • 125 ml vode
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 10 g vanilin šećera

Priprema:

U dubljem tiganju na tihoj vatri zagrejte kondenzovano mleko sa puterom. Dodajte kokosove pahuljice, pa dobro mešajte. Prespite u jednu posudu, pa od smese oblikujte kuglice.  Na tihoj vatri otopite šećere sa vodom i limunom, pa mešajte dok ne dobijete karamelizovanu smesu. U dobijeni karamel umačite svaku kuglicu, pa pustite da se ohladi. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

makaronsi

NEODOLJIVI MAKARONSI Svakim zalogajem ćete imati osećaj da ste u Parizu

13:30

25 jul, 2025

Kulinarski globus

Iako imaju francusko poreklo, recept je potekao od Italijana. Smatra se da ih je prvi doneo italijanski kuvar Katarine Mediči, tokom renesanse. Dve sestre Margareta i Meri Elizabeta su 1792. godine počele da prodaju makaronse građanima. Postoji više načina pravljenja. Izuzetno su popularna poslastica širom sveta. Najbolje ih služite uz šoljicu kafe.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading