LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti

Ivana Pavlović

11:30

Kulinarski globus 0

Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

ludlab torta
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Za koru:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike vrele vode
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za preliv:

  • 1dl soka od višnje
  • po želji malo ruma

Za fil:

  • 750 ml slatke pavlake
  • 500 g višanja
  • 200 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 20 g maslaca
  • 1 dl slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto jaja sa šećerom. Sipajte vrelu vodu, prašak za pecivo i kakao, pa pomešajte sa prosejanim brašnom. Smesu dodajte onoj sa umućenim jajima. Lagano špatulom izmešajte, pa izlijte u pleh obložen pek-papirom. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kora pečena. Onda je izvadite i ostavite da se ohladi. Skinite pek-papir pa vratite u kalup. Poprskajte sokom od višanja sa malo ruma. Zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa u nju dodajte izlomljenu čokoladu. Polako mešajte da se čokolada otopi, pa skinite sa vatre i ostavite par sati. Mikserom umutite da dobijete čvrstu smesu, pa pred kraj mućenja umešajte želatin napravljen po uputstvu sa kesice. Mutite još par minuta. Koru prelijte sokom od višanja, pa preko nje nanesite očišćene višnje. Preko nanesite umućeni ganaš krem, pa glazuru. Ostavite tortu preko noći u frižideru.

Komentari (0)

Loading