NAPRAVITE MOČI BRZO I LAKO Dosimo vam jednostavan recept za omiljeni japanski slatkiš

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Sočan i mekan, a topi se u ustima.

moči
Shutterstock

Sastojci:

  • 150 g slatkog pirinčanog brašna 
  • 300 ml vode
  • 200 g šećera
  • šećer u prahu 
  • boja za kolače po želji

Priprema:
U vatrostalnu posudu sipajte vodu, pa polako dodajte pirinčano brašno, uz neprestano mešanje. Kuvajte na pari, pa kad se testo počne lepiti za posudu, polako dodajte šećer. Kuvajte još oko 20 minuta, pa kad testo postano lepljivo i kompaktno, skinite sa vatre i mešajte dok ne krene da se hladi. Smesu prebacite na papir za pečenje obložen šećerom u prahu, pa mesite dok ne postane glatka. Razvaljajte smesu u oblik kobasice, pa podelite na osam delova. Rukom spljoštite, pa napunite filom po želji. Oblikujte kuglice, pa stavite pola sata u zamrzivač. Ostavite moči 10 minuta na sobnoj temperaturi, pa služite. 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading