KUNEFE Orijentalna poslastica nezaboravnog ukusa koja se topi u ustima,nema ko vam neće tražiti recept
Bićete oduševljeni ukusom.
Potrebno je:
Za sirup:
- 170 g kristal šećera
- 120 ml vode
- 1 štapić cimeta
- 1 kašičica limunovog soka
Za kunefe:
- 200 g rendanog lisnatog testa
- 100 g putera
- 20 g meda
- 200 g mocarele
Dodatno:
- 30 sitno seckanih pistaća
Priprema:
U šerpu stavite šećer, vodu, štapić cimeta i limunov sok. Pustite da provri, pa skinite sa vatre i ostavite sa strane.Puter zagrejte u mikrotalasnoj rerni 10 sekundi na 800 vati, dok se blago ne otopi. Testo raspetljajte i stavite u činiju. Onda dodajte med u činiju sa puterom, promešajte kašikom i ostavite da se puter ohladi. U sredinu testa sipajte polovinu smese putera i meda i rukama razmažite preko celog testa. Zatim,dodajte drugu polovinu smese i ponovo promešajte. Polovinu testa prebacite u tiganj i rasporedite ga tako da prekrije dno i stranice tiganja. Dodajte sir po celoj površini, ostavljajući ivice. Onda dodajte ostatak testa odozgo i dobro ga pritisnite rukama. Prebacite tiganj na laganu vatru i ostavite 6-7 minuta . Proveravajte stalno špatulom da li je gotovo.Okrenite na tanjir i vratite u tiganj na drugu stranu. Opet ostavite kunefe na laganoj vatri 6-7 minuta, oblikujući ivice silikonskom špatulom. Sklonite sa vatre, pa prelijte kunefe hladnim sirupom. Pospite sitno seckanim pistaćima i služite vruće.
Možda vas zanima:
NEODOLJIVA PITA SA ŠLJIVAMA Poslastica od gotovih kora koja miriše na ljubav
Mirisna i mekana, za pravo uživanje.
PITA SA PISTAĆIMA Drugačija, sočna, preukusna i jednostavna za pripremu, nema ko će joj odoleti
Pravo se brzo i lako, a pojede odmah.
PITA SA JABUKAMA Recept iz 1894.godine oduševio domaćice na mrežama, samo njega prave
Sočna i neodoljiva, uzećete parče više.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA SAVRŠENA VIKEND POSLASTICA Posle ručka uz šoljicu kafe, magija u svakom zalogaju
Mekane i mirisne, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)