KUNEFE Orijentalna poslastica nezaboravnog ukusa koja se topi u ustima,nema ko vam neće tražiti recept

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Bićete oduševljeni ukusom.

kunefe
Printscreen

Potrebno je:
Za sirup:

  • 170 g kristal šećera
  • 120 ml vode
  • 1 štapić cimeta
  • 1 kašičica limunovog soka

Za kunefe:

  • 200 g rendanog lisnatog testa
  • 100 g putera
  • 20 g meda
  • 200 g mocarele

Dodatno:

  • 30 sitno seckanih pistaća

Priprema:

U šerpu stavite šećer, vodu, štapić cimeta i limunov sok. Pustite da provri, pa skinite sa vatre i ostavite sa strane.Puter zagrejte u mikrotalasnoj rerni 10 sekundi na 800 vati, dok se blago ne otopi. Testo raspetljajte i stavite u činiju. Onda dodajte med u činiju sa puterom, promešajte kašikom i ostavite da se puter ohladi. U sredinu testa sipajte polovinu smese putera i meda i rukama razmažite preko celog testa. Zatim,dodajte drugu polovinu smese i ponovo promešajte. Polovinu testa prebacite u tiganj i rasporedite ga tako da prekrije dno i stranice tiganja. Dodajte sir po celoj površini, ostavljajući ivice. Onda dodajte ostatak testa odozgo i dobro ga pritisnite rukama. Prebacite tiganj na laganu vatru i ostavite 6-7 minuta . Proveravajte stalno špatulom da li je gotovo.Okrenite na tanjir i vratite u tiganj na drugu stranu. Opet ostavite kunefe na laganoj vatri 6-7 minuta, oblikujući ivice silikonskom špatulom. Sklonite sa vatre, pa prelijte kunefe hladnim sirupom. Pospite sitno seckanim pistaćima i služite vruće.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading