BABA GANUŠ Bliskoistočni namaz sa bogatim, dimljenim ukusom omiljen u kuhinjama širom sveta
Kremasti namaz od patlidžana i tahinija savršeno ide uz meso ili povrće, kao prilog.
Potrebno je:
- 2 veća patlidžana
- 2 kašike tahinija
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 sok od limuna
- 2 čena belog luka
- so
- biber
- svež peršun
- malo maslinovog ulja
Priprema:
Ispecite patlidžane u rerni dok im kora ne pocrni i meso ne omekša. Zatim ostavite da se prohlade, pa uklonite koru i izdvojite meso. Izblendajte patlidžan u blenderu pa dodajte tahini, limunov sok, maslinovo ulje i sitno seckan beli luk. Posolite i pobiberite, pa sjedinite u kremastu smesu. Na kraju, namaz pospite peršunom i maslinovim uljem.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)