BABA GANUŠ Bliskoistočni namaz sa bogatim, dimljenim ukusom omiljen u kuhinjama širom sveta

Ivana Pavlović

09:30

Kulinarski globus 0

Kremasti namaz od patlidžana i tahinija savršeno ide uz meso ili povrće, kao prilog.

baba ganuš
Shutterstock

Potrebno je:

  • 2 veća patlidžana
  • 2 kašike tahinija
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 sok od limuna
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber
  • svež peršun
  • malo maslinovog ulja

Priprema:

Ispecite patlidžane u rerni dok im kora ne pocrni i meso ne omekša. Zatim ostavite da se prohlade, pa uklonite koru i izdvojite meso. Izblendajte patlidžan u blenderu pa dodajte tahini, limunov sok, maslinovo ulje i sitno seckan beli luk. Posolite i pobiberite, pa sjedinite u kremastu smesu. Na kraju, namaz pospite peršunom i maslinovim uljem.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading