TURSKI PIDE BOLJI OD PICE Savršen za lepo veče sa prijateljima, smaže se u trenu
Pide, turski specijalitet od testa u obliku čamčića, podseća na picu, a priprema je krajnje jednostavna. Savršen za okupljanje sa prijateljima, ne sumnjamo da ćete ga praviti stalno.
Potrebno je:
Sastojci:
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 400 g brašna
Za fil:
- 200 g sitnog sira
- 200 g kačkavalja
- 1 jaje
- so
- kobasica (opciono)
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Mleko i vodu zagrejte da bude mlako. Onda dodajte šećer i kvasac, pa pustite da se kvasac aktivira. Dodajte so i ulje, pa postepeno brašno, pa umesite glatko testo i ostavite da naraste. Sjedinite sitni sir, rendani sir i jaje, pa posolite po ukusu. Nadošlo testo podelite na jednake delove, otprilike šest. Oklagijom svaki deo razvucite u elipsu dužine do 20 cm.
Na testo nanesite fil, pa krajeve zatvorite tako da dobijete oblik čamca. Ponovite postupak i sa ostatkom testa. Pecite pide oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na kraju premažite ih mešavinom ulja i vode, ostavite da se malo ohlade i poslužite.
Možda vas zanima:
TURSKA PICA BOLJA OD ONE KLASIČNE Tradicionalni recept za Lohmadžun
Ako volite picu, ovu ćete obožavati. Mleveno meso daje poseban šmek, zato najbolje stavite duplu meru.
TURSKI PIDE SA SIROM Čamčići od domaćeg testa zbog kojih ćete zaboraviti na picu
Kada posete Tursku, većina turista ne zna šta pre da proba - baklave, ratluk, dondurmu (sladoled), kebab, alvu - spisak je dugačak. Ono što bi svakako trebalo da probate jesu pide, tradicionalno tursko jelo koje je s vremenom postalo ulična hrana, a koje mnogi nazivaju turskom picom. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca sa savijenim ivicama testa. Nadevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, spanać, jaja, juneće meso...
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)