TURSKI PIDE BOLJI OD PICE Savršen za lepo veče sa prijateljima, smaže se u trenu

Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Pide, turski specijalitet od testa u obliku čamčića, podseća na picu, a priprema je krajnje jednostavna. Savršen za okupljanje sa prijateljima, ne sumnjamo da ćete ga praviti stalno.

turski pide
Shutterstock

Potrebno je:

Sastojci:

  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 400 g brašna

Za fil:

  • 200 g sitnog sira
  • 200 g kačkavalja
  • 1 jaje
  • so
  • kobasica (opciono)

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Mleko i vodu zagrejte da bude mlako. Onda dodajte šećer i kvasac, pa pustite da se kvasac aktivira. Dodajte so i ulje, pa postepeno brašno, pa umesite glatko testo i ostavite da naraste. Sjedinite sitni sir, rendani sir i jaje, pa posolite po ukusu. Nadošlo testo podelite na jednake delove, otprilike šest. Oklagijom svaki deo razvucite u elipsu dužine do 20 cm.

Na testo nanesite fil, pa krajeve zatvorite tako da dobijete oblik čamca. Ponovite postupak i sa ostatkom testa. Pecite pide oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na kraju premažite ih mešavinom ulja i vode, ostavite da se malo ohlade i poslužite.

Možda vas zanima:

pide

TURSKI PIDE SA SIROM Čamčići od domaćeg testa zbog kojih ćete zaboraviti na picu

18:09

10 oktobar, 2023

Kulinarski globus

Kada posete Tursku, većina turista ne zna šta pre da proba - baklave, ratluk, dondurmu (sladoled), kebab, alvu - spisak je dugačak. Ono što bi svakako trebalo da probate jesu pide, tradicionalno tursko jelo koje je s vremenom postalo ulična hrana, a koje mnogi nazivaju turskom picom. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca sa savijenim ivicama testa. Nadevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, spanać, jaja, juneće meso...

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading