POLJSKI SERNIK SE TOPI U USTIMA Jednostavni kolač koji okuplja porodicu za stolom

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Priprema je jednostavna, a ukus božanstven.

sernik
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g svežeg sira 
  • 3 jaja
  • 100-150 g šećera 
  • 1 kašičica vanilin šećera ili vanile
  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g otopljenog putera 
  • prstohvat soli
  • limunova kora (po želji)

Priprema sernika:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte mleveni keks sa otopljenim puterom. Smesu iuzlijte u kalup obložen pek papirom i dobro utisnite. Zasebno, u velikoj posudi , viljuškom izgnječite sir pa mu dodajte jaja, šećer, vanilu, prstohvat soli i limunovu koru. Dobro sve izmešajte. Sipajte fil preko kore pa pecite oko 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Onda ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Ostavite kolač u frižideru da se dobro ohladi.

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading