CRNI RIŽOTO SA HOBOTNICOM Romantičan duh Italije u svakom zalogaju

Ivana Pavlović

10:30

Kulinarski globus 0

Bićete oduševljeni ukusom.

crni rižoto
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 pakovanje rižota
  • mastilo hobotnice
  • 350 g hobotnice
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml belog vina
  • 50 ml vode
  • 3 čena belog luka
  • 1 oljušteni paradajz, isečen na kockice
  • tegla sušenog paradajza u maslinovom  ulju
  • so
  • biber

Priprema:

U lonac sa ključalom vodom stavite pirinač. Kuvajte oko 25 minuta. Prorpžite sitno seckan crni luk sa komadima paradajza, sušenim paradajzom i hobotnicom, u zagrejanom maslinovom ulju u tiganju. Zatim posolite i pobiberite. Posle 15 minuta sipajte belo vino i vodu i kuvajte još pola sata. Pirinač procedite pa pomešajte sa pripremljenim sosom. Dekorišite rižoto sušenim paradajzom, limunom, spanaćem, a po želji feta sirom, ili majonezom.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading