Sogan-dolma je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje – mirisno, sočno i neodoljivo. Priprema se od glavica luka koje se pune filom od mlevenog mesa i začina, a zatim se krčkaju u bogatom paradajz sosu.
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda.
Sogan-dolma se često služi kao glavno jelo, uz jogurt, pavlaku ili domaći hleb.
Sastojci
Za punjene glavice luka:
- 8–10 većih glavica crvenog luka
- 400 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
- 80 g pirinča
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice mlevene paprike
- ½ kašičice suvog ili svežeg peršuna
- ¼ kašičice kima (po želji)
- 1 jaje
Za sos:
- 2 kašike ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 šolje vode
- 200 ml paradajz sosa
- So i biber po ukusu
Priprema
Luk kratko obariti 5–7 minuta da omekša. Odseći vrh i pažljivo odvajati slojeve.
Manje unutrašnje delove luka sitno iseckati – to ide u fil.
U činiji pomešati meso, opran pirinač, jaje, so, biber, papriku, peršun, kim i iseckani luk.
Sve dobro sjediniti.
Svaki sloj luka napuniti kašičicom fila i lagano zatvoriti. Rasporediti u šerpu, otvorom na gore.
Na ulju propržiti brašno do svetlosmeđe, dodati papriku, promešati i doliti vodu, pa paradajz sos.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sos sipati preko punjenih glavica luka.
Poklopiti i krčkati na tihoj vatri 45–60 minuta, dok luk potpuno ne omekša.
Po potrebi dodati još malo vode.
Poslužiti toplo, uz pavlaku, jogurt ili domaći hleb.
Korisni saveti
Najbolje je koristiti crveni luk srednje veličine – lakše se odvaja.
Nemojte pritiskati punjene glavice – treba da ostanu čvrste.
Ako želite gušći sos, poslednjih 10 minuta kuvajte otklopljeno.
Možete dodati nekoliko krompira – skuvaće se zajedno i biće preukusni.
Komentari (0)