ORIGINAL RECEPT ZA VRHUNSKO JELO Balšićeva tava, crnogorski specijalitet od teletine, rastopićete se od lepote ukusa

trpeza.rs/S.Ć.

12:59

Kulinarski globus 0

Čuveni crnogorski specijalitet Balšićeva tava sprema se od telećeg mesa i ovo je originalni recept za pripremu ovog odličnog jela

ORIGINAL RECEPT ZA VRHUNSKO JELO Balšićeva tava, crnogorski specijalitet od teletine, rastopićete se od lepote ukusa
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 kilogram telećekrtine
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • peršun
  • 3 jaja
  • 200 mililitara kisele pavlake
  • ulje
  • so
  • mleveni crni biber

Način pripreme:

Šargarepe isečemo na krugove. Glavicu crnog luka isečemo na četvrtine.

Vodu u šerpi, na šporetu, posolimo. Dodamo isečen luk, šargarepe i meso. Šerpu poklopimo i ostavimo meso da se kuva 50-ak minuta. 

U sud sa pavlakom polupamo jaja i izmutimo žicom za mućenje. Šerpu sklonimo sa šporeta. Meso isečemo na parčad. Keramičku posudu za pečenje poprskamo uljem.

Rešetkastom kašikom vadimo povrće iz šerpe i stavimo u keramičku posudu. Zatim u posudu stepenasto poređamo parčad mesa. Peršun sameljemo alatkom i dodamo u sud sa pavlakom i jajima i promešamo. Dobijenom mešavinom prelijemo meso u posudi.

Pečemo 30 minuta na 220 stepeni. Balšićevu tavu dekorišemo grančicama majčine dušice i sa dve kriške paradajza. Prijatno!

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading