ORIGINAL RECEPT ZA VRHUNSKO JELO Balšićeva tava, crnogorski specijalitet od teletine, rastopićete se od lepote ukusa
Čuveni crnogorski specijalitet Balšićeva tava sprema se od telećeg mesa i ovo je originalni recept za pripremu ovog odličnog jela
Potrebno je:
- 1 kilogram telećekrtine
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- peršun
- 3 jaja
- 200 mililitara kisele pavlake
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Način pripreme:
Šargarepe isečemo na krugove. Glavicu crnog luka isečemo na četvrtine.
Vodu u šerpi, na šporetu, posolimo. Dodamo isečen luk, šargarepe i meso. Šerpu poklopimo i ostavimo meso da se kuva 50-ak minuta.
U sud sa pavlakom polupamo jaja i izmutimo žicom za mućenje. Šerpu sklonimo sa šporeta. Meso isečemo na parčad. Keramičku posudu za pečenje poprskamo uljem.
Rešetkastom kašikom vadimo povrće iz šerpe i stavimo u keramičku posudu. Zatim u posudu stepenasto poređamo parčad mesa. Peršun sameljemo alatkom i dodamo u sud sa pavlakom i jajima i promešamo. Dobijenom mešavinom prelijemo meso u posudi.
Pečemo 30 minuta na 220 stepeni. Balšićevu tavu dekorišemo grančicama majčine dušice i sa dve kriške paradajza. Prijatno!
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)