USKRŠNJI HLEB U BUGARSKOJ Zaigrajte se praveći KOZUNAK sa najmlađima
I lepo izgleda i lepog je ukusa.
Bugarski hleb kozunak
Sastojci:
1 kg brašna
2 kašičice suvog kvasca
1 kašika meda
200 ml mleka
100 ml jogurta
3 jaja
3 žumanca
200 g šećera
1 kašičica vanilin šećera
150 g putera
rendana kora limuna i pomorandže
suvo voće
Priprema:
U mlako mleko dodajte kašičicu šećera, suvi kvasac, 100 g brašna i dobro promešajte. Ostavite da se smesa udvostruči, promešajte i ostavite da opet naraste. Kvasac treba tri puta da nadođe. U činiju pomešajte jaja, šećer i med i blago žicom umutite. Dodajte jogurt, rendanu koru voća, vanilin šećer i nadošli kvasac, pa postepeno dodajte brašno i mesite. Nemojte tvrdo da ga zamesite, već pustite da se malo lepi za prste. Stavite testo u nauljenu posudu i opet ostavite da se smesa utrostruči. Blago umućeni puter dodajte testu, kao i suvo voće i mesite dok ne dobijete glatko testo. Trebaće vam oko pola sata. Vratite u činiju i ostavite da se utrostruči. Posle toga ga podelite na 9 jufkica. Od svake razvaljajte štapiće, pa napravite pletenicu. Premažite ih žumancima, pa ih pecite u plehu koji ste obložili papirom za pečenje oko 40 minuta na 170 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
IDEALNO KAO HLADNO PREDJELO Ako vam je ostalo višak jaja, evo rešenja kako da ih iskoristite
Lako i korisno rešenje.
JEDAN OD NAJLEPŠIH SPECIJALITETA Rolovana jagnjetina punjena predivnim nadevom osvojiće vas odmah!
Prepustite se čarima ovog jela.
ŠTO SE DUŽE SPREMA, TO JE UKUSNIJA Napravite jagnjeću kolenicu sa povrćem i pivom
Neodoljiv spoj ukusa i mirisa.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)