USKRŠNJI HLEB U BUGARSKOJ Zaigrajte se praveći KOZUNAK sa najmlađima

Izvor: Alo.rs

09:30

Kulinarski globus 0

I lepo izgleda i lepog je ukusa.

USKRŠNJI HLEB U BUGARSKOJ Zaigrajte se praveći KOZUNAK sa najmlađima
Shutterstock

Bugarski hleb kozunak

Sastojci:

1 kg brašna

2 kašičice suvog kvasca

1 kašika meda

200 ml mleka

100 ml jogurta

3 jaja

3 žumanca

200 g šećera

1 kašičica vanilin šećera

150 g putera

rendana kora limuna i pomorandže

suvo voće

Priprema:

U mlako mleko dodajte kašičicu šećera, suvi kvasac, 100 g brašna i dobro promešajte. Ostavite da se smesa udvostruči, promešajte i ostavite da opet naraste. Kvasac treba tri puta da nadođe. U činiju pomešajte jaja, šećer i med i blago žicom umutite. Dodajte jogurt, rendanu koru voća, vanilin šećer i nadošli kvasac, pa postepeno dodajte brašno i mesite. Nemojte tvrdo da ga zamesite, već pustite da se malo lepi za prste. Stavite testo u nauljenu posudu i opet ostavite da se smesa utrostruči. Blago umućeni puter dodajte testu, kao i suvo voće i mesite dok ne dobijete glatko testo. Trebaće vam oko pola sata.  Vratite u činiju i ostavite da se utrostruči. Posle toga ga podelite na 9 jufkica. Od svake razvaljajte štapiće, pa napravite pletenicu. Premažite ih žumancima, pa ih pecite u plehu koji ste obložili papirom za pečenje oko 40 minuta na 170 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading