KADAIF - KAO IZ 1001 NOĆI Čuvena turska poslastica , čarobna kombinacija testenine i preliva

Izvor: Ivana Pavlović

18:00

Kulinarski globus 0

Probajte recept za ovaj tradicionalni turski slatkiš. Miris orijenta, provešće vas kroz bajku iz 1001 noći.

kadaif
Printscreen/Youtube

Potrebno je

  • 1 kg brašna
  • 1 kg oraha
  • 6 jaja
  • 750 g šećera
  • 250 ml ulja
  • 250 g suvog grožđa
  • prstohvat soli

Priprema pite

Napravite četiri velike kore kao za rezance. Stavite na dasku prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte 6 jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom 4 kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.Možete rezance iseći i mašinom ,ako je imate. Za to vreme, pomešajte suvo grožđe i orahe.  Pleh namažite sa jednom polovinom ulja, pa na dno pleha stavite rezance.Potom ih zalijte sa ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i šećer. Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Pecite pitu u rerni na 180 stepeni.

Priprema sirupa

Sipajte u šerpu 500 grama šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu 10 minuta.Vaš kadaif je spreman. Prijatno!

Možda vas zanima:

kunefe

TURSKI KUNEFE BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Polizaćete i tanjir koliko je ukusan

19:00

19 jul, 2025

Kulinarski globus

Kunefe, specijalitet najjužnije turske pokrajine Hataj, poslužuje se sveže pripremljen u manjim okruglim kalupima, dekorisan mlevenim pistaćima. Što se sireva tiče, koristi se kozji sir, ali dolaze u obzir svi mladi neutralni sirevi, kao i mladi neslani kajmak. Popularan je u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vreme meseca posta ramazana. Postoje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadaif), jeruslimska (kanafeh) i arapska (knafeh).

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading