KADAIF - KAO IZ 1001 NOĆI Čuvena turska poslastica , čarobna kombinacija testenine i preliva
Probajte recept za ovaj tradicionalni turski slatkiš. Miris orijenta, provešće vas kroz bajku iz 1001 noći.
Potrebno je
- 1 kg brašna
- 1 kg oraha
- 6 jaja
- 750 g šećera
- 250 ml ulja
- 250 g suvog grožđa
- prstohvat soli
Priprema pite
Napravite četiri velike kore kao za rezance. Stavite na dasku prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte 6 jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom 4 kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.Možete rezance iseći i mašinom ,ako je imate. Za to vreme, pomešajte suvo grožđe i orahe. Pleh namažite sa jednom polovinom ulja, pa na dno pleha stavite rezance.Potom ih zalijte sa ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i šećer. Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Pecite pitu u rerni na 180 stepeni.
Priprema sirupa
Sipajte u šerpu 500 grama šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu 10 minuta.Vaš kadaif je spreman. Prijatno!
Možda vas zanima:
TURSKI KUNEFE BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Polizaćete i tanjir koliko je ukusan
Kunefe, specijalitet najjužnije turske pokrajine Hataj, poslužuje se sveže pripremljen u manjim okruglim kalupima, dekorisan mlevenim pistaćima. Što se sireva tiče, koristi se kozji sir, ali dolaze u obzir svi mladi neutralni sirevi, kao i mladi neslani kajmak. Popularan je u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vreme meseca posta ramazana. Postoje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadaif), jeruslimska (kanafeh) i arapska (knafeh).
KREMASTI KADAIF BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Nikad slađi, pravićete stalno
Sočan slatkiš raspametiće i one koji ne vole slatko.
KADAIF Hrskavo kremasto zadovoljstvo za sva čula, donosimo vam originalni recept
Probajte i vi, i uverite se, zašto je ovo jedna od omiljenih poslastica u Turskoj.
KADAIF Tradicionalni desert ukusa koji se pamti, a svi će vam tražiti recept
Klasik bez premca, za prave sladokusce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)