LENJA PITA SA MAKOM Klasičan desert na moderan način, poći će vam voda na usta

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete obožavati.

lenja pita sa makom
Printscreen

Potrebno je
Za testo

  • 250 g margarina
  • 150 g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun (i kora i sok)
  • 2 supene kašike pavlake
  • 1 celo jaje
  • 2 žumanca
  • 0,5 dcl hladne vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 800 g oštrog brašna

Za fil

  • 500 g maka
  • 5 dcl mleka
  • 2 kašike gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g šećera u prahu

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mikserom umutite omekšali margarin sa šećerima. Dodajte limunovu koru i sok, zatim, jaje, pavlaku i žumance. Mutite mikserom pa sipajte hladnu vodu. Umešajte prašak za pecivo i brašno, pa zamesite testo. Ostavite da odmori, pa pripremajte fil. U jednoj posudi zakuvajte mak, mleko, gustin i šećere. Kad provri, sklonite sa vatre pa ohladite. Polovinu testa oklagijom rastanjite pa stavite u pleh. Premažite filom od maka pa prekrijte sa drugom korom. Izbockajte viljuškom. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Secite pitu na kocke pa je pospite šećerom u prahu. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading