LENJA PITA SA MAKOM Klasičan desert na moderan način, poći će vam voda na usta
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete obožavati.
Potrebno je
Za testo
- 250 g margarina
- 150 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 limun (i kora i sok)
- 2 supene kašike pavlake
- 1 celo jaje
- 2 žumanca
- 0,5 dcl hladne vode
- 1 prašak za pecivo
- 800 g oštrog brašna
Za fil
- 500 g maka
- 5 dcl mleka
- 2 kašike gustina
- 1 vanilin šećer
- 150 g šećera u prahu
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mikserom umutite omekšali margarin sa šećerima. Dodajte limunovu koru i sok, zatim, jaje, pavlaku i žumance. Mutite mikserom pa sipajte hladnu vodu. Umešajte prašak za pecivo i brašno, pa zamesite testo. Ostavite da odmori, pa pripremajte fil. U jednoj posudi zakuvajte mak, mleko, gustin i šećere. Kad provri, sklonite sa vatre pa ohladite. Polovinu testa oklagijom rastanjite pa stavite u pleh. Premažite filom od maka pa prekrijte sa drugom korom. Izbockajte viljuškom. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Secite pitu na kocke pa je pospite šećerom u prahu. Bon appetit!
Možda vas zanima:
LENJA PITA SA KAJSIJAMA Klasik na drugačiji način, a zamirisaće cela kuća
Sočan i lagan kolač oboriće s nogu i one izbirljive.
LENJA PITA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN Starinski desert od jeftinih sastojaka, za sve prilike
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.
LENJA PITA SA MAKOM Klasik za sva vremena na drugačiji način
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete da obožavate.
LENJA PITA Starinska poslastica koja budi sva čula, a pojede se u jednom zalogaju
Recept za dušu i telo, iz bakine kuhinje.
KIFLICE SA SIROM I ŠUNKOM Neodoljivo pecivo idealno za doručak ili užinu, uz jogurt ili kiselo mleko
Mekane i sočne, najbolje stavite duplu meru.
ŽITO BOMBICE Slatki zalogajčići koji se tope u ustima, a nestaće sa stola čim se postave
Žito na drugačiji način oduševiće goste.
ROLAT OD SPANAĆA Slano predjelo bez kog ne može da prođe slavska trpeza, a ukusa koji priča priče
U sočnom spoju sa sirom i šunkom, nestaće sa stola odmah.
KAD KUVAJTE KAFU NEMOJTE DA RADITE OVO 4 najčešće greške i kako da ih otklonite, ukus će biti savršen
Ako kafu previše mešate ubićete joj ukus, ali i druge česte greške koje domaćice prave pri pripremi omiljenog napitka.
KAFANSKI SMUĐ ORLI Beogradski šef kuhinje otkrio tajnu kako da bude slasan i hrskav
Šef kuhinje Vanja Puškar otkrio je pre nekoliko godina tajnu savršenog smuđ orlija.
Komentari (0)