LENJA PITA SA MAKOM Klasičan desert na moderan način, poći će vam voda na usta
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete obožavati.
Potrebno je
Za testo
- 250 g margarina
- 150 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 limun (i kora i sok)
- 2 supene kašike pavlake
- 1 celo jaje
- 2 žumanca
- 0,5 dcl hladne vode
- 1 prašak za pecivo
- 800 g oštrog brašna
Za fil
- 500 g maka
- 5 dcl mleka
- 2 kašike gustina
- 1 vanilin šećer
- 150 g šećera u prahu
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mikserom umutite omekšali margarin sa šećerima. Dodajte limunovu koru i sok, zatim, jaje, pavlaku i žumance. Mutite mikserom pa sipajte hladnu vodu. Umešajte prašak za pecivo i brašno, pa zamesite testo. Ostavite da odmori, pa pripremajte fil. U jednoj posudi zakuvajte mak, mleko, gustin i šećere. Kad provri, sklonite sa vatre pa ohladite. Polovinu testa oklagijom rastanjite pa stavite u pleh. Premažite filom od maka pa prekrijte sa drugom korom. Izbockajte viljuškom. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Secite pitu na kocke pa je pospite šećerom u prahu. Bon appetit!
Možda vas zanima:
LENJA PITA SA VIŠNJAMA MIRIŠE NA LJUBAV Sve se samo pomeša i peče, a i dupla mera je malo
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
LENJA PITA S JABUKAMA ZA NEDELJU KOJA SE PAMTI I dupla mera će biti malo
Mirisna i sočna, prste da poližete.
LENJA PITA SA MERAMA "NA ČAŠE" Slatko zadovoljstvo po starom bakinom receptu
Sočna i mekana, najbolje odmah stavite duplu meru.
LENJA PITA SA MAKOM Klasik na drugačiji način, a nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Sočna i slatka, a mekana kao duša.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)