LENJA PITA SA ROGAČEM Klasik na drugačiji način mekan kao duša, za prave ljubitelje slatkog

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa rogačem ćete da obožavate.

lenja pita sa rogačem
Shutterstock

Potrebno je
Za testo:

  • 500 g brašna
  • 200 g margarina
  • 50 g kajmaka
  • 2 žumanca
  • 1 kašika šećera
  • pola kašičice soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • kašičica rendane korice limuna

Za fil:

  • 200 g mlevenog rogača
  • 200 g brašna
  • 250 g šećera
  • 500 g jabuka
  • 300 ml mleka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 50 ml ruma
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 belanca
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica pimenta

Za posipanje

  • šećer u prahu

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu stavite brašno, margarin, kajmak, žumanca, šećer, so, prašak za pecivo i rendanu limunovu koru. Mikserom mutite na najmanjoj brzini. Grudvičasto testo dobro zamesite rukama. Podelite na dva dela pa pustite da odstoji pola sata. U zasebnoj posudi umutite mikserom belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte 100 g šećera, uz neprestano mešanje. U većoj posudi pomešajte suve sastojke pa dpdajte mleko, rum i ulje i mikserom umutite. Zatim, dodajte rendane jabuke pa varjačom lagano umešajte. Dodajte lagano i šam od belanaca. polovinu testa rastanjite na veličinu pleha pa testo izbockajte viljuškom. Prebacite u pleh obložen pek papirom pa preko izlijte fil. Drugi deo testa prebacite preko fila. Pecite lenju pitu oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na kraju, pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi oko pola sata. Secite na kocke pa pospite šećerom u prahu. Prijatno!


 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading