SUVA PITA SA ORASIMA Po 1 stvari se razlikuje od baklave, a podjednako ukusna i izdašna

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Neodoljiv desert pogodan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečane prilike.

pita sa orasima
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g mlevenih oraha 
  • 100 g suvog grožđa 
  • 200 g šećera 

Za sirup:

  • 400 g šećera 
  • 250 ml vode 
  • 2 limuna 
  • 3 vanilin šećera 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U vruću vodu potopite suvo grožđe pa pustite da odstoji 10 minuta. U jednoj posudi pomešajte orahe sa šećerom, pa dodajte proceđeno suvo grožđe i malo rendane limunove kore. U pleh obložen pek papirom stavite 3 kore pa svaku premažite uljem. Zatim premažite tankim slojem fila. Ređajte kore sve dok ne utrošite sav materijal. Završite sa 3 kore. Isecite pitu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. U šerpici na šporetu zakuvajte šećere sa vodom i limunom sečenim na kolutove. Promešajte dobro. Vruću pitu prelijte sirupom pa ostavite da odstoji u vreloj rerni, 10 minuta. 

 

Komentari (0)

Loading