GURMANSKA KROMPIR SALATA Slanina joj daje posebnu čar, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Još slasnija od orginala, pravićete stalno.
Potrebno je
- 3 šolje oljuštenog krompira isečenog na kockice
- 4 kriške slanine
- 1 mali luk, isečen na kockice
- ¼ šolje belog sirćeta
- 2 kašike vode
- 1 ½ kašike belog šećera, ili više po ukusu
- 1 kašičica soli
- ⅛ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Priprema:
U veliki lonac stavite krompir pa prelijte vodom i kuvajte 10 do 15 minuta. Kad omekša, ocedite i ostavite da se prohladi. U dubokom tiganju na srednje jakoj vatri propržite slaninu 10 do 12 minuta, uz povremeno okretanje.
Stavite na tanjir sa ubrusom i pustite da se prohladi. Prstima izdrobite na sitnije komade. Propržite luk u masnoći od slanine, 6 do 8 minuta. U šerpu sipajte sirće, so, vodu, šećer i biber pa ostavite da provri. Zatim, dodajte krompir i polovinu izmrvljene slanine, i kuvajte, 3 do 4 minuta. Toplu krompir salatu prebacite u činiju za serviranje pa pospite ostatkom slanine. Dekorišite peršunom. Služite toplo. Bon appetit!
Možda vas zanima:
TOPLA SALATA SA PEČENIM POVRĆEM Zagrejaće vam dušu i telo, a odlično se slaže sa jelima od mesa
Sočna i drugačija, a orašasti plodovi joj daju poseban šmek.
NEODOLJIVA JESENJA SALATA Sa sirom i jajima, nema kremastije, a pravi se nikad lakše
Služite je samostalno ili dodajte kao prilog, svaki zalogaj je raj za nepca.
ŠOPSKA SALATA Omiljena salata nazvana po Šopima koje voli ceo Balkan
Šopi, pripadnici južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
MIMOZA SALATA Druga omiljena salata u Srbiji, odmah posle ruske, po receptu bez mane
Slasna i sočna, gosti će biti oduševljeni.
ŠTRUDLA SA MAKOM Teta Nada nam je dala recept kako da bude sočna i mekana, prste da poližete
Starinska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a može da se napravi i u posnoj varijanti.
AKO ŽELITE DA PIRE BUDE SAVRŠEN DODAJTE OVO Biće vazdušast i kremast, a trik provereno uspeva
Primenite trik profesionalnih kuvara i uživajte u omiljenom obroku.
SUVE PAPRIKE PUNJENE ORASIMA Zasitno posno jelo koje krepi organizam u trenu
Fenomenalno jelo dugo će vas držati sitim, a osvaja na prvi zalogaj.
PROJA SA ČVARCIMA Donosimo vam tajni recept za specijalitet koji obožavaju gurmani
Sočna proja najbolje se slaže sa šoljom jogurta, a čvarci joj daju poseban šmek.
NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta
Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.
Komentari (0)