NAJLEPŠA JELA SA PAPRIKAMA Od potaža do crvene paste, a svaki zalogaj miluje nepca
Sočni potaž, menemen za doručak ili slasna crvena pasta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Potaž
Sastojci:
- 6 crvenih pečenih paprika
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 krompir
- 1 litar povrtnog bujona (ili vode)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 ml neutralne pavlake (opciono)
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica mlevene paprike
- Svež peršun za dekoraciju
Priprema:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Dodajte seckani beli luk i pržite još minut. Zatim dodajte krompir isečen na kockice i propržite sve zajedno nekoliko minuta. Sipajte povrtni bujon u šerpu i dodajte pečene paprike. Kuvajte sve dok krompir ne omekša, oko 15-20 minuta.
Kada je povrće kuvano, sklonite šerpu sa vatre i smesu izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Ako želite da potaž bude kremastiji, dodajte pavlaku i dobro promešajte. Dodajte mlevenu papriku, so i biber po ukusu. Kuvajte još par minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.
Crvena pasta
Sastojci:
- 300 g pene testenine
- 3 pečenih crvenih paprika
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 50 g parmezana (rendani)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- Svež bosiljak ili peršun (po želji)
Priprema:
U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite. Zatim dodajte ispečene i iseckane paprike. Kuvajte nekoliko minuta, dok se sve lepo ne sjedini.
Skuvajte pene prema uputstvu sa pakovanja, u posoljenoj vodi, dok ne budu al dente. Ocedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuvanja. Pomešajte sos sa testeninom, dodajte rendani parmezan, so i biber po ukusu, kao i mlevenu papriku. Ukoliko je sos previše gust, dodajte malo vode od testenine da ga razredite.
Menemen
Sastojci:
- 4 paradajza srednje veličine
- 2 crvene paprike
- 3 žute paprike
- 1/2 ljute papričice
- 3 jajeta
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica sitne morske soli
- pola kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika sitno isečene sveže nane
- 1 kašika sitno isečenog svežeg peršunovog lišća
- 2 kašike putera
- 1 kašika ulja
Priprema:
Jaja izvadite ranije iz frižidera da budu sobne temperature. Operite paprike, paradajz i ljutu papričicu, pa im izvadite seme i iseckajte. Sitno isecite crni i beli luk. Stavite puter i ulje u zagrejan tiganj pa otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte iseckane paprike, posolite, pa posle dodajte i luk i propržite. Zatim dodajte beli luk, papričicu, biber i paradajz, ali pazite da ne zagori. Dodajte jaja, posolite, varjačom promešajte pa začinite. Ugasite ringlu, poklopite i ostavite malo da se uhvati korica.
Možda vas zanima:
OVAKO MAKEDONCI PRAVE PUNJENE PAPRIKE Mekane i sočne, prosto miluju nepca
Zasitne i preukusne, po receptu bez mane.
PAPRIKE SA SIROM Lagano a zasitno letnje jelo koje se smaže u trenu
Ko ih jednom proba, uvek im se vraća.
BEĆARAC Starinsko jelo savršeno za letnje dane, lagano a zasitno
Ukusa koji govori više od 1000 jezika.
ZAPEČENE PAPRIKE SA SIROM I JAJIMA Ovako ih prave na jugu Srbije, svaki zalogaj je raj za nepca
Prave se lako, a pojedu brzo.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)