BAKLAVA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica ukusa koji se ne zaboravlja, a miriše na ljubav

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičnu baklavu, njenu voćnu varijantu ćete obožavati.

baklava sa višnjama
Shutterstock

Potrebno je

  • pola kg tankih kora za baklave

Za fil

  • 1 kg višanja bez koštica
  • 3 jajeta
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv

  • 2 čaše vode
  • 2 čaše šećera

Priprema

U jednoj posudi umutite višnje, jaja, šećer, ulje, jogurt i prašak za pecivo. Pleh obložite pek papirom pa ređajte redosledom kora-fil-višnje. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Završite sa korom premazanom filom. Pecite 15 ak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se prohladi. U šerpici prokuvajte vodu sa šećerom. Vrućim prelivom prelijte hladnu baklavu. Kada se prohladi, secite i služite. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

šomloi galuška

ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče

17:00

10 novembar, 2024

Sezonski recepti

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.

Komentari (0)

Loading