DA LI JE ZDRAV VOĆNI ŠEĆER Odgovor nutricioniste će vas iznenaditi, a ova grupa najbolje oprez
Iako se konzumiranje voća smatra zdravim, prisustvo voćnog šećera može da pogorša simptome određenim oboljenjima, a može i da dovede do gojenja.
Američka nutricionistkinja dr Karel le Ruks, za "Hafington post" je iznela mišljenje o fruktozi u voću.
- Gojazni ljudi, kao i oni koji imaju holesterol i dijabetes, voće bi trebalo da uzimaju oprezno ako ne žele da pogoršaju situaciju, jer je uočeno da neko voće goji određene grupe ljudi - objašnjava dr Le Ruks.
Ako imate neke od navedenih simptoma bolje je da konzumirate povrće nego voće kao što su grožđe, banane, šljiva, breske, pa čak i neke vrste jabuka.
- Kad jedemo šećer, naše telo ispušta hormon insulin, koji mozgu govori da smo dovoljno jeli. Međutim, fruktoza ne podstiče taj odgovor insulina, pa mozak ne dobija poruku da smo siti, već i dalje jedemo, pa se tako kilogrami gomilaju - tvrdi nutricionistkinja.
Količina fruktoze u voću
4 g fruktoze jednako jedna kašičica šećera
sveža smokva - 2 g
osam trešanja - 2,4 g
jedna kriška dinje - 3 g
pomorandža - 3,6 g
pet jagoda - 4 g
čaša soka od pomorandže - 5 g
banana - 5,5 g
šaka grožđa - 8,7 g
jabuka zlatni delišes - 11 g
kruška - 11 g
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)