DA LI JE ZDRAV VOĆNI ŠEĆER Odgovor nutricioniste će vas iznenaditi, a ova grupa najbolje oprez

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Iako se konzumiranje voća smatra zdravim, prisustvo voćnog šećera može da pogorša simptome određenim oboljenjima, a može i da dovede do gojenja.

voće
Shutterstock

Američka nutricionistkinja dr Karel le Ruks, za "Hafington post" je iznela mišljenje o fruktozi u voću.

- Gojazni ljudi, kao i oni koji imaju holesterol i dijabetes, voće bi trebalo da uzimaju oprezno ako ne žele da pogoršaju situaciju, jer je uočeno da neko voće goji određene grupe ljudi - objašnjava dr Le Ruks.

Ako imate neke od navedenih simptoma bolje je da konzumirate povrće nego voće kao što su grožđe, banane, šljiva, breske, pa čak i neke vrste jabuka.

- Kad jedemo šećer, naše telo ispušta hormon insulin, koji mozgu govori da smo dovoljno jeli. Međutim, fruktoza ne podstiče taj odgovor insulina, pa mozak ne dobija poruku da smo siti, već i dalje jedemo, pa se tako kilogrami gomilaju - tvrdi nutricionistkinja.

Količina fruktoze u voću

4 g fruktoze jednako jedna kašičica šećera

sveža smokva - 2 g 

osam trešanja - 2,4 g 

jedna kriška dinje - 3 g 

pomorandža - 3,6 g 

pet jagoda - 4 g 

čaša soka od pomorandže - 5 g 

banana - 5,5 g 

šaka grožđa - 8,7 g 

jabuka zlatni delišes - 11 g 

kruška - 11 g 

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading