DA LI JE ZDRAV VOĆNI ŠEĆER Odgovor nutricioniste će vas iznenaditi, a ova grupa najbolje oprez
Iako se konzumiranje voća smatra zdravim, prisustvo voćnog šećera može da pogorša simptome određenim oboljenjima, a može i da dovede do gojenja.

Američka nutricionistkinja dr Karel le Ruks, za "Hafington post" je iznela mišljenje o fruktozi u voću.
- Gojazni ljudi, kao i oni koji imaju holesterol i dijabetes, voće bi trebalo da uzimaju oprezno ako ne žele da pogoršaju situaciju, jer je uočeno da neko voće goji određene grupe ljudi - objašnjava dr Le Ruks.
Ako imate neke od navedenih simptoma bolje je da konzumirate povrće nego voće kao što su grožđe, banane, šljiva, breske, pa čak i neke vrste jabuka.
- Kad jedemo šećer, naše telo ispušta hormon insulin, koji mozgu govori da smo dovoljno jeli. Međutim, fruktoza ne podstiče taj odgovor insulina, pa mozak ne dobija poruku da smo siti, već i dalje jedemo, pa se tako kilogrami gomilaju - tvrdi nutricionistkinja.
Količina fruktoze u voću
4 g fruktoze jednako jedna kašičica šećera
sveža smokva - 2 g
osam trešanja - 2,4 g
jedna kriška dinje - 3 g
pomorandža - 3,6 g
pet jagoda - 4 g
čaša soka od pomorandže - 5 g
banana - 5,5 g
šaka grožđa - 8,7 g
jabuka zlatni delišes - 11 g
kruška - 11 g

ČUVENA LINCER TORTA Recept iz 1653 godine koji domaćice međusobno dele
Čuvena austrijska poslastica neobičnog izgleda nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

HRSKAVI KROMPIRIĆI SA PARMEZANOM Prave se lako, a pojedu u slast
Super za ručak ili večeru, ukućani će biti oduševljeni.

BELA KREM ČORBA Krepi organizam u trenu, a svečana i neodoljiva
Sočna čorba od krompira zagrejaće vam dušu i telo.

KREMASTA MIMOZA SALATA Vrhunsko predjelo ukrasiće svaku svečanu trpezu, a ukusa koji se pamti
Sočna i ukusna, a ide uz razna jela.

CRVENO SOČIVO Ukusno i zdravo jelo koje će vas dugo držati sitim
Konkretno jelo ukusa koji priča priče.
Komentari (0)