ĆUFTE SA BRIONA Sočno jelo koje je Jovanka spremala Titu, a ukusa koji priča priče
Savršene ćufte u paradajz sosu sa krompirom bile su omiljene maršalu Titu.
Potrebno je
- 1 kg krompira
- 500 g mlevenog mesa
- 2 jajeta
- 150 g slanine
- 250 g tvrdog sira
- 50 g putera
- 50 ml ulja
- 1 kašičica origana
- 250 ml paradajz sos
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Isecite krompir pa ga skuvajte. U jednoj posudi sjedinite mleveno meso sa seckanim crnim i mlevenim belim lukom. Dodajte i sitno seckanu slaninu, jaja i začine po želji. Sve dobro sjedinite pa prekrijte providnom folijom. Ostavite tako pola satam, pa rukom oblikujte ćufte. U zasebnoj posudi pomešajte paradajz sok i ulje, pa dodajte origano. Promešajte dobro. Ocedite krompir pa ga pomešajte sa puterom. Zatim ispasirajte krompi da dobijete pire. Umešajte rendani sir pa dobro sjedinite. Stavite na dno vatrostalne posude. Nalijte paradajz sosom pa poređajte ćufte. Pecite jelo oko pola sata, u rerni zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pospite preostalim rendanim sirom i zapecite još 15 minuta. Bon appetit!
Možda vas zanima:
SVINJETINA S LIMUNOM Slasna rapsodija u kiselkastom spoju, raj za sve gurmane
Jelo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, ukusa koji se pamti.
GURMANSKE KRMENADLE U aromatičnom sosu od crnog luka, prste da poližete
Oboriće s nogu i one izbirljive.
SOČNI BIFTEK ZA PRAVE GURMANE Po receptu pevačice Vere Matović
Vera Matović, pevačica narodne muzike čija karijera traje preko 54 godine, pokazala je da nije samo talentovana za pevanje. U njenim specijalitetima najviše uživa suprug Ratomir, a upravo ovaj biftek mu je omiljen.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA Klasik na drugačiji način kao osmišljen za hladno vreme, ne može brže i ukusnije
Neodoljiva musaka od paprika raspametiće i one izbirljive.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
POSNE CIMET ROLNICE Slatko pecivo koje nikoga neće ostaviti ravnoduđnim, a nimalo ne zaostaje za originalom
Savršeno se slažu sa kafom ili čajem, a mogu da se jedu i u danima posta.
Komentari (0)