ENGLESKA PASTIRSKA PITA Specijalitet koji podseća na musaku, a ukućani će stajati u redu za još

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Poznata i kao "engleska musaka", osvojiće vas od prvog zalogaja.

engleska pastirska pita
Shutterstock

Priprema

  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2-3 šargarepe srednje veličine
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 kašike paradajz pirea
  • sos od jabukovog sirćeta, soje, vode, đumbira, senfa
  • 500 ml goveđeg bujona
  • 900 g krompira isečenog na kockice
  • 85 g putera
  • 3 kašike mleka

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Sitno seckan crni luk propržite sa šargarepom u tiganju, dok ne omekšaju. Pojačajte vatru, dodajte mleveno meso pa propržite. Umešajte 2 kašike paradajz pirea i veću količinu sosa ipa nastavite da pržite nekoliko minuta. Zatim prelijte goveđim bujonom, pa pustite da provri. Potom pustute da krčka oko 40 minuta, polupoklopljeno. Za to vreme pravite krompir pire. Isecite krompir na kockice pa ga skuvajte u slanoj vodi. Ocedite pa ga izgnječite sa puterom i mlekom. U pleh obložen pek papirom naređajte mleveno meso. Preko nanesite pire pa viljuškom izravnajte. Pecite englesku pastirsku pitu 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da odstoji 5 minuta. Bon appetit!


 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading