FRANCUSKA SVILENA PITA Američka poslastica nastala 50 ih od koje će vam poći voda na usta
Naziv francuska nema veze sa ovom zemljom, nastala je u Americi 1950 ih godina 20 veka, na jednom kulinarskom takmičenju.
Napomena: U originalnoj verziji se koristio puding, a u savremenoj čokoladni mus.
Potrebno je
Za testo:
- 25 komada keksa
- 60 g neslanog putera
Za nadev:
- 1/4 šolje kukuruznog brašna
- 2/3 šolje šećera
- prstohvat soli
- 2 šolje mleka
- 1 šolja kreme
- 4 žumanceta
- 30 g neslanog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 150 g čokolade
- 75 g mlečne čokolade
Još:
- 1,5 šolja slatke pavlake
- 2 kašike šećera
- pola kašičice ekstrakta vanile
- čokolada
Priprema:
Keks izblendajte pa dodajte otopljen puter i sjedinite. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pokrijte drugim pek papirom. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim pustite da se prohladi. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, a u drugoj pomešajte mleko, neutralnu pavlaku i žumanca. Mokre sastojke sjedinite sa suvim, pa kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Dodajte čokoladu, puter i vanilu pa mešajte dok se smesa ne postane kompaktna. Vruć fil sipajte preko podloge od keksa. Pokrijte papirom i ostavite 2 sata da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatim ostavite još 12 sati u frižideru. U jednoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom. Sipajte preko fila i dekorišite poslasticu rendanom čokoladom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
SOČNA PITA SA VIŠNJAMA Zbog jednog sastojka nije za decu, a zamiriše cela kuća dok se peče
Sa hrskavim korama i bogatim nadevom, pravićete stalno.
GRČKA GALATOPITA Donosimo vam tradicionalni recept za poslasticu sa mlekom koja se ne zaboravlja
Sočna poslastica nikoga neće ostaviti ravnodušnim
GRČKA BUGACA Udobnost, nostalgija i istorija u jednom zalogaju
Neodoljiva slatka pita raspametiće i one koji ne vole slatko.
SLATKA PITA SA BUNDEVOM I JABUKAMA Mirisna poslastica koja će vas zasladiti u momentu
Mekana kao duša i sočna, pravićete stalno.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)