FRANCUSKA SVILENA PITA Američka poslastica nastala 50 ih od koje će vam poći voda na usta
Naziv francuska nema veze sa ovom zemljom, nastala je u Americi 1950 ih godina 20 veka, na jednom kulinarskom takmičenju.

Napomena: U originalnoj verziji se koristio puding, a u savremenoj čokoladni mus.
Možda vas zanima:

SLATKA PITA SA ORASIMA Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah, ukusa koji priča priče
Sočna i slatka, uzećete parče više.

PITA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica pomera granice dobrog ukusa, po starinskom receptu
Uspeće i početnicima u kuhinji, ukusa koji priča priče.

KARAMEL PITA SA BANANAMA Mirisna poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend
Pogodna za svaku svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko.

LIDIJINA PROLEĆNA KAPRI TORTA Raskošna poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Lidije Đurić iz Šapca
Potrebno je
Za testo:
- 25 komada keksa
- 60 g neslanog putera
Za nadev:
- 1/4 šolje kukuruznog brašna
- 2/3 šolje šećera
- prstohvat soli
- 2 šolje mleka
- 1 šolja kreme
- 4 žumanceta
- 30 g neslanog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 150 g čokolade
- 75 g mlečne čokolade
Još:
- 1,5 šolja slatke pavlake
- 2 kašike šećera
- pola kašičice ekstrakta vanile
- čokolada
Priprema:
Keks izblendajte pa dodajte otopljen puter i sjedinite. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pokrijte drugim pek papirom. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim pustite da se prohladi. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, a u drugoj pomešajte mleko, neutralnu pavlaku i žumanca. Mokre sastojke sjedinite sa suvim, pa kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Dodajte čokoladu, puter i vanilu pa mešajte dok se smesa ne postane kompaktna. Vruć fil sipajte preko podloge od keksa. Pokrijte papirom i ostavite 2 sata da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatim ostavite još 12 sati u frižideru. U jednoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom. Sipajte preko fila i dekorišite poslasticu rendanom čokoladom. Bon appetit!

SOČNA PROJA ZA SAVRŠEN VIKEND Po receptu pevačice Vesne Đogani , biće nikad ukusnija
Pevačica Vesna Đogani veliki je ljubitelj italijanskih, ali i domaćih jela. Iako tvrdi da je njen suprug Đole pravi majstor u kuhinji, svi koji su probali ovu proju tvrde da nema bolje. Ako je sudeći po Vesninoj liniji, rekli bismo i da ne goji.

POSNE PIHTIJE Od oslića, a ukusne i sočne, nećete moći da prestanete da ih jedete
Prave se lako, a osvajaju ukusom.

SLASNE POGAČICE SA ČVARCIMA Savršene za doručak ili večeru, najbolje služite uz jogurt
Slasne i ukusne, još bolje od onih iz pekare.

ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica koja je dobila ime po grofu
Savršena za sve svečane prilike.

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Komentari (0)