FRANCUSKA SVILENA PITA Američka poslastica nastala 50 ih od koje će vam poći voda na usta

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Naziv francuska nema veze sa ovom zemljom, nastala je u Americi 1950 ih godina 20 veka, na jednom kulinarskom takmičenju.

francuska svilena pita
Shutterstock

Napomena: U originalnoj verziji se koristio puding, a u savremenoj čokoladni mus.

Potrebno je

Za testo:

  • 25 komada keksa
  • 60 g neslanog putera

Za nadev:

  • 1/4 šolje kukuruznog brašna
  • 2/3 šolje šećera
  • prstohvat soli
  • 2 šolje mleka
  • 1 šolja kreme
  • 4 žumanceta
  • 30 g neslanog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 g čokolade
  • 75 g mlečne čokolade

Još:

  • 1,5 šolja slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • pola kašičice ekstrakta vanile
  • čokolada

Priprema:

Keks izblendajte pa dodajte otopljen puter i sjedinite. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pokrijte drugim pek papirom. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim pustite da se prohladi. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, a u drugoj pomešajte mleko, neutralnu pavlaku i žumanca. Mokre sastojke sjedinite sa suvim, pa kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Dodajte čokoladu, puter i vanilu pa mešajte dok se smesa ne postane kompaktna. Vruć fil sipajte preko podloge od keksa. Pokrijte papirom i ostavite 2 sata da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatim ostavite još 12 sati u frižideru. U jednoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom. Sipajte preko fila i dekorišite poslasticu rendanom čokoladom. Bon appetit!

Možda vas zanima:

šomloi galuška

ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče

17:00

10 novembar, 2024

Sezonski recepti

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.

Komentari (0)

Loading