SITNI SLAVSKI KOLAČI Tako ukusni da ćete ih praviti svake nedelje
Neodoljiva lešnik gnezda, cvetići vanilice, orasnice ili breskvice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Lešnik gnezda
Sastojci:
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 150 g mlevenog posnog keksa
- 100 g šećera
- 80 g margarina
- 50 g čokolade za kuvanje
- 100 ml vode
Za dekoraciju:
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 40 lešnika
Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer, margarin i čokoladu, na tihu vatru. Mešajte povremeno dok ne provri, pa skinite sa šporeta i dodajte mleveni keks i lešnike. Izmešajte i ostavite da se ohladi. Vlažnim rukama oblikujte loptice veličine oraha (biće ih oko 40). Zatim ih valjajte u mlevene lešnike, pa ređajte na poslužavnik. Vrhom drške od varjače napravite na svakoj udubljenje i tu stavite lešnik. Stavite ih u frižider da se stegnu.
Cvetići vanilice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 50 g oraha
- 1 vanilin šećer
- džem
Za posipanje:
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Margarin penasto umutite. Dodajte orahe, izmešajte, pa postepeno umešajte brašno. Zamesite ujednačenu smesu. Na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite oklagijom na debljinu 0,5 cm. Modlom u obliku cveta vadite vanilice. Ređajte na pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta. Pazite da ne potamne, treba da ostanu bele. Kad se malo prohlade, mažite ih džemom i spajajte po dve. Uvaljajte u prah-šećer.
Orasnice
Sastojci:
- 3 belanca
- 250 g šećera
- 300 g samlevenih oraha
- 150 g krupno samlevenih ili iseckanih oraha
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Šećer sipajte u posudu pa dodajte mlevene orahe i belanca. Rukom zamesite smesu. Odvajajte deo po deo smese pa mokrim dlanovima napravite valjak. Spuštajte valjkove na radnu površinu posutu seckanim orasima, pa valjajte u njih. Zatim savijte valjkove u polukrug pa ređajte u pleh obložen pek-papirom. Sušite orasnice oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohladite pa služite ili čuvajte u metalnoj kutiji.
Breskvice
Sastojci:
Za testo:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za nadev:
- džem
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno i prašak za pecivo. Zamesite glatko testo pa od njega oblikujte male kuglice. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađene breskvice izdubite pa napunite džemom. Na kraju ih valjajte u obojeni šećer.
Možda vas zanima:
LEŠNIK GNEZDA SAVRŠENA ZA SLAVU Gotova začas, a i dupla mera će biti malo
Naprave se lako, a smažu čim se postave.
POSNA LEŠNIK GNEZDA Prave se maltene sama, a vole ih od 7 do 107 godina
Savršena za slavsku trpezu.
POSNA LEŠNIK GNEZDA SA KREMOM SAVRŠENA ZA SVE BITNE DOGAĐAJE Prave se lako, a razgrabiće ih odmah
Neodoljivi sitni kolači savršeni su za svečanu i slavsku trpezu.
NEODOLJIVA LEŠNIK GNEZDA Raskošni kolačići savršeni za sve bitne događaje, neprevaziđenog ukusa
Gosti će biti oduševljeni.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)