SITNI SLAVSKI KOLAČI Tako ukusni da ćete ih praviti svake nedelje
Neodoljiva lešnik gnezda, cvetići vanilice, orasnice ili breskvice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

Lešnik gnezda
Sastojci:
Možda vas zanima:

LEŠNIK GNEZDA Sitni kolači za sve prilike, koji pomeraju granice dobrog ukusa, a nikad slađe
Neodoljiivi i ukusni, a savršeni za slavsku trpezu.

KOŠNICE Omiljeni slavski kolači, u neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Nema ko ih ne voli, zato najbolje odmah stavite duplu meru.

OBLANDE Brzi i jeftini slavski kolači skupog ukusa, uspevaju svima, a poći će vam voda na usta
Gotove za 15 minuta, a nestaće sa stola čim se postave.

LEŠNIK GNEZDA Brzi kolači za slavsku trpezu, u savršenom slatko-kremastom spoju
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah.
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 150 g mlevenog posnog keksa
- 100 g šećera
- 80 g margarina
- 50 g čokolade za kuvanje
- 100 ml vode
Za dekoraciju:
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 40 lešnika
Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer, margarin i čokoladu, na tihu vatru. Mešajte povremeno dok ne provri, pa skinite sa šporeta i dodajte mleveni keks i lešnike. Izmešajte i ostavite da se ohladi. Vlažnim rukama oblikujte loptice veličine oraha (biće ih oko 40). Zatim ih valjajte u mlevene lešnike, pa ređajte na poslužavnik. Vrhom drške od varjače napravite na svakoj udubljenje i tu stavite lešnik. Stavite ih u frižider da se stegnu.
Cvetići vanilice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 50 g oraha
- 1 vanilin šećer
- džem
Za posipanje:
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Margarin penasto umutite. Dodajte orahe, izmešajte, pa postepeno umešajte brašno. Zamesite ujednačenu smesu. Na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite oklagijom na debljinu 0,5 cm. Modlom u obliku cveta vadite vanilice. Ređajte na pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta. Pazite da ne potamne, treba da ostanu bele. Kad se malo prohlade, mažite ih džemom i spajajte po dve. Uvaljajte u prah-šećer.
Orasnice
Sastojci:
- 3 belanca
- 250 g šećera
- 300 g samlevenih oraha
- 150 g krupno samlevenih ili iseckanih oraha
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Šećer sipajte u posudu pa dodajte mlevene orahe i belanca. Rukom zamesite smesu. Odvajajte deo po deo smese pa mokrim dlanovima napravite valjak. Spuštajte valjkove na radnu površinu posutu seckanim orasima, pa valjajte u njih. Zatim savijte valjkove u polukrug pa ređajte u pleh obložen pek-papirom. Sušite orasnice oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohladite pa služite ili čuvajte u metalnoj kutiji.
Breskvice
Sastojci:
Za testo:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za nadev:
- džem
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno i prašak za pecivo. Zamesite glatko testo pa od njega oblikujte male kuglice. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađene breskvice izdubite pa napunite džemom. Na kraju ih valjajte u obojeni šećer.

PILEĆA KARBONARA Italijanski specijalitet u savršenom spoju ukusa, prste da poližete
Sočno jelo raspametiće i one izbirljive.

POTAŽ OD BUNDEVE Kremasto predjelo koje krepi organizam u trenu
Služite uz tost.

DOMAĆE POGAČICE SA ČVARCIMA Još ukusnije od onih kupovnih, samo dodajte šolju jogurta
Priprema nije kompikovana, a ukusne i slasne.

KOLAČ SA BOROVNICAMA Očaravajući voćni desert za bilo koje doba dana
Super ide uz šoljicu kafe.

DOMAĆI KIKIRIKI PUTER Još kremastiji i slasniji od onog kupovnog
Mažite na hleb ili dodajte kao prilog.
Komentari (0)