SITNI SLAVSKI KOLAČI Tako ukusni da ćete ih praviti svake nedelje

Ivana Pavlović

14:06

Sezonski recepti 0

Neodoljiva lešnik gnezda, cvetići vanilice, orasnice ili breskvice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

lešnik gnezda
Shutterstock

Lešnik gnezda
Sastojci:

  • 100 g mlevenih pečenih lešnika
  • 150 g mlevenog posnog keksa
  • 100 g šećera
  • 80 g margarina
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 100 ml vode

Za dekoraciju:

  • 100 g mlevenih pečenih lešnika
  • 40 lešnika

Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer, margarin i čokoladu, na tihu vatru. Mešajte povremeno dok ne provri, pa skinite sa šporeta i dodajte mleveni keks i lešnike. Izmešajte i ostavite da se ohladi. Vlažnim rukama oblikujte loptice veličine oraha (biće ih oko 40). Zatim ih valjajte u mlevene lešnike, pa ređajte na poslužavnik. Vrhom drške od varjače napravite na svakoj udubljenje i tu stavite lešnik. Stavite ih u frižider da se stegnu.

Cvetići vanilice
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g oraha
  • 1 vanilin šećer
  • džem

Za posipanje:

  • 50 g šećera u prahu

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Margarin penasto umutite. Dodajte orahe, izmešajte, pa postepeno umešajte brašno. Zamesite ujednačenu smesu. Na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite oklagijom na debljinu 0,5 cm. Modlom u obliku cveta vadite vanilice. Ređajte na pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta. Pazite da ne potamne, treba da ostanu bele. Kad se malo prohlade, mažite ih džemom i spajajte po dve. Uvaljajte u prah-šećer.

Orasnice
Sastojci:

  • 3 belanca
  • 250 g šećera
  • 300 g samlevenih oraha
  • 150 g krupno samlevenih ili iseckanih oraha

Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Šećer sipajte u posudu pa dodajte mlevene orahe i belanca. Rukom zamesite smesu. Odvajajte deo po deo smese pa mokrim dlanovima napravite valjak. Spuštajte valjkove na radnu površinu posutu seckanim orasima, pa valjajte u njih. Zatim savijte valjkove u polukrug pa ređajte u pleh obložen pek-papirom. Sušite orasnice oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohladite pa služite ili čuvajte u metalnoj kutiji. 

Breskvice
Sastojci:
Za testo:

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 500 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za nadev:

  • džem

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno i prašak za pecivo. Zamesite glatko testo pa od njega oblikujte male kuglice. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađene breskvice izdubite pa napunite džemom. Na kraju ih valjajte u obojeni šećer. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading