SITNI SLAVSKI KOLAČI Tako ukusni da ćete ih praviti svake nedelje
Neodoljiva lešnik gnezda, cvetići vanilice, orasnice ili breskvice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Lešnik gnezda
Sastojci:
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 150 g mlevenog posnog keksa
- 100 g šećera
- 80 g margarina
- 50 g čokolade za kuvanje
- 100 ml vode
Za dekoraciju:
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 40 lešnika
Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer, margarin i čokoladu, na tihu vatru. Mešajte povremeno dok ne provri, pa skinite sa šporeta i dodajte mleveni keks i lešnike. Izmešajte i ostavite da se ohladi. Vlažnim rukama oblikujte loptice veličine oraha (biće ih oko 40). Zatim ih valjajte u mlevene lešnike, pa ređajte na poslužavnik. Vrhom drške od varjače napravite na svakoj udubljenje i tu stavite lešnik. Stavite ih u frižider da se stegnu.
Cvetići vanilice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 50 g oraha
- 1 vanilin šećer
- džem
Za posipanje:
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Margarin penasto umutite. Dodajte orahe, izmešajte, pa postepeno umešajte brašno. Zamesite ujednačenu smesu. Na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite oklagijom na debljinu 0,5 cm. Modlom u obliku cveta vadite vanilice. Ređajte na pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta. Pazite da ne potamne, treba da ostanu bele. Kad se malo prohlade, mažite ih džemom i spajajte po dve. Uvaljajte u prah-šećer.
Orasnice
Sastojci:
- 3 belanca
- 250 g šećera
- 300 g samlevenih oraha
- 150 g krupno samlevenih ili iseckanih oraha
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Šećer sipajte u posudu pa dodajte mlevene orahe i belanca. Rukom zamesite smesu. Odvajajte deo po deo smese pa mokrim dlanovima napravite valjak. Spuštajte valjkove na radnu površinu posutu seckanim orasima, pa valjajte u njih. Zatim savijte valjkove u polukrug pa ređajte u pleh obložen pek-papirom. Sušite orasnice oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohladite pa služite ili čuvajte u metalnoj kutiji.
Breskvice
Sastojci:
Za testo:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za nadev:
- džem
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno i prašak za pecivo. Zamesite glatko testo pa od njega oblikujte male kuglice. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađene breskvice izdubite pa napunite džemom. Na kraju ih valjajte u obojeni šećer.
Možda vas zanima:
LEŠNIK GNEZDA SAVRŠENA ZA SLAVU Gotova začas, a i dupla mera će biti malo
Naprave se lako, a smažu čim se postave.
POSNA LEŠNIK GNEZDA Prave se maltene sama, a vole ih od 7 do 107 godina
Savršena za slavsku trpezu.
POSNA LEŠNIK GNEZDA SA KREMOM SAVRŠENA ZA SVE BITNE DOGAĐAJE Prave se lako, a razgrabiće ih odmah
Neodoljivi sitni kolači savršeni su za svečanu i slavsku trpezu.
NEODOLJIVA LEŠNIK GNEZDA Raskošni kolačići savršeni za sve bitne događaje, neprevaziđenog ukusa
Gosti će biti oduševljeni.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)