SITNI SLAVSKI KOLAČI Tako ukusni da ćete ih praviti svake nedelje
Neodoljiva lešnik gnezda, cvetići vanilice, orasnice ili breskvice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Lešnik gnezda
Sastojci:
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 150 g mlevenog posnog keksa
- 100 g šećera
- 80 g margarina
- 50 g čokolade za kuvanje
- 100 ml vode
Za dekoraciju:
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 40 lešnika
Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer, margarin i čokoladu, na tihu vatru. Mešajte povremeno dok ne provri, pa skinite sa šporeta i dodajte mleveni keks i lešnike. Izmešajte i ostavite da se ohladi. Vlažnim rukama oblikujte loptice veličine oraha (biće ih oko 40). Zatim ih valjajte u mlevene lešnike, pa ređajte na poslužavnik. Vrhom drške od varjače napravite na svakoj udubljenje i tu stavite lešnik. Stavite ih u frižider da se stegnu.
Cvetići vanilice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 50 g oraha
- 1 vanilin šećer
- džem
Za posipanje:
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Margarin penasto umutite. Dodajte orahe, izmešajte, pa postepeno umešajte brašno. Zamesite ujednačenu smesu. Na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite oklagijom na debljinu 0,5 cm. Modlom u obliku cveta vadite vanilice. Ređajte na pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta. Pazite da ne potamne, treba da ostanu bele. Kad se malo prohlade, mažite ih džemom i spajajte po dve. Uvaljajte u prah-šećer.
Orasnice
Sastojci:
- 3 belanca
- 250 g šećera
- 300 g samlevenih oraha
- 150 g krupno samlevenih ili iseckanih oraha
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Šećer sipajte u posudu pa dodajte mlevene orahe i belanca. Rukom zamesite smesu. Odvajajte deo po deo smese pa mokrim dlanovima napravite valjak. Spuštajte valjkove na radnu površinu posutu seckanim orasima, pa valjajte u njih. Zatim savijte valjkove u polukrug pa ređajte u pleh obložen pek-papirom. Sušite orasnice oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohladite pa služite ili čuvajte u metalnoj kutiji.
Breskvice
Sastojci:
Za testo:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za nadev:
- džem
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno i prašak za pecivo. Zamesite glatko testo pa od njega oblikujte male kuglice. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađene breskvice izdubite pa napunite džemom. Na kraju ih valjajte u obojeni šećer.
Možda vas zanima:
LEŠNIK GNEZDA Brzi kolači za slavsku trpezu, u savršenom slatko-kremastom spoju
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah.
NEODOLJIVE KOKOS BOMBICE Sitni kolači kao osmišljeni za slavsku trpezu, naprave se brzo, a pojedu još brže
Slatki zalogajčići osvajaju od prvog zalogaja, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PADOBRANCI Jugoslovenski slatkiš koji su pravile sve bake, sa sočnim filom, odmah vraća u dane detinjstva
Sočni i slatki sitni kolači, ukusa koji priča priče.
ČOKOLADNI TARTUFI SA KOKOSOM Naprave se lako, a pojedu čim se postave, otopićete se od miline
Od navedene količine dobićete 18 tartufa.
SITNI SLAVSKI KOLAČI Tako ukusni da ćete ih praviti svake nedelje
Neodoljiva lešnik gnezda, cvetići vanilice, orasnice ili breskvice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
MUSAKE NA 100 NAČINA Rendana, posna , grčka, sa kačkavaljem, biramo samo one najlepše
Sočno jelo dugo će vas držati sitim, a može da se spremi na različite načine, sa drugačijim sastojcima, da bude posna ili mrsna.
DOMAĆA PROJA SA SIROM "NA ČAŠE" Brzo, jednostavno, predivno
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.
MENEMEN Turska kajgana za ukus savršenog doručka
Dodajte prilog po želji.
Ovu namirnicu obavezno dodajte u gulaš: Meso se samo raspada, a sos postaje neodoljiv
Uzmite juneći vrat. Plećka je dobra alternativa
Komentari (0)