BAKLAVA SA MAKOM Mirisna poslastica koja će vas oboriti s nogu, po receptu teta Živke

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Neodoljivi klasik u fenomenalnom spoju sa makom, za sva vremena i prilike.

baklava sa makom
Shutterstock

Potrebno je

  • pola kg kora za pitu
  • 300 g mlevenog maka
  • 4 jaja
  • 1 čaša (od jogurta) ulja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo

Preliv:

  • 3 šoljice (200 ml) vode
  • 3 šoljice šećera
  • 2 vanilin šećera

Priprema: 
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke. Mazati svaku koru filom (stavljati jednu srednju kutlaču) i ređati jednu na drugu u podmazan pleh. Iseći na kocke i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Preliv: Staviti oba šećera i vodu samo da provre, pa ohladiti. Vrelu baklavu preliti hladnim prelivom. Prijatno!

 

 

 

Možda vas zanima:

germknedle

AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane

15:00

8 decembar, 2024

Sezonski recepti

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading