POSNI MENI ZA PONEDELJAK Predlog za ručak, salatu i sitne kolače, prste da poližete
Pikantni oslić, mimoza salata, suve paprike punjene orasima, kikiriki štanglice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Pikantni oslić
- 1 kg file oslića
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 2 kašike belog brašna
- 1 kašika ljute tucane paprike
- so
- suvi biljni začin
- ulje
Priprema
Odmrznutu ribu isecite na komade. Začinite solju i suvim začinom. Napravite smesu od brašna i paprike i začina, pa uvaljajte komade ribe s obe strane u napravljenu smesu. Ostavite ih u frižideru barem sat vremena. Na ulju pržite ribu dok ne dobije bakarnu boju.
Mimoza salata
Sastojci
- 300 g posnog majoneza
- 4 kuvana krompira
- šolja seckanog praziluka
- 3 kuvane šargarepe
- čen belog luka
- 2 konzerve tunjevine
- 150 g biljnog kačkavalja
Priprema
Krompir iseckajte na kockice, pomešajte s prazilukom, začinite uljem, sirćetom, biberom i solju i promešajte. Narendanu šargarepu i usitnjen beli luk začinite uljem i solju. U kalupu za tortu ređajte naizmenično sastojke, a između slojeva premazujte posnim majonezom
Suve paprike punjene orasima
Sastojci
- 10-12 suvih crvenih paprika
- 100 g krupno mlevenih oraha
- 2 šolje pirinča
- 3 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 dl paradajz soka
- 3 dl ulja
- so, biber, mlevena paprika
- 3-4 kašike brašna
- 2 krompira
Priprema:
U dublju šerpu sipajte pola količine ulja, dodajte sitno seckan luk i šargarepu i dinstajte dok ne postanu kašasti. Zatim dodajte orahe. Promešajte, pa pržiti malo da i orasi ispuste masnoću. Dodajte paradajz, začine i pržite da se sve sjedini, opet dolivajući pomalo ulja da ne bude suvo. Dodajte pirinač i propržite sve zajedno još par minuta. Na kraju dodajte i rendan krompir, lagano promešajte i sklonite sa šporeta. Paprike potopite u mlaku vodu da omekšaju, kako bi mogle da se pune. Punite paprike nadevom. U svaku papriku stavite pola kašičice brašna, da fil ne bi izlazio prilikom kuvanja. Ređajte ih u tepsiju, nalijte toplom vodom da ogreznu i poklopite. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne bude gotovo. Ubacite ih u rernu na 200 stepeni da se zapeku i da ostane malo softa.
Kikiriki štanglice
Sastojci:
- 300 grama mlevenog keksa
- 300 grama putera od kikirikija
- 200 grama čokolade ili 200 g seckanih orašastih plodova
Priprema
Keks pomešajte sa kikiriki puterom. Oblikujte štanglice ili kuglice, pa ih stavite u zamrzivač na desetak minuta da se stegnu. Pospite ih seckanih orašastim plodovima ili otopite čokoladu na pari, pa prelijte štanglice.
.
AKO ŽELITE DA LAZANJE BUDU AUTENTIČNE URADITE OVO Jednu grešku većina pravi, a potpuno menja ukus
Primenite savete profesionalnih kuvara i uživajte u omiljenom jelu.
KADA VIDITE OVO NA DASCI ZA SEČENJE BACITE JE Ovo je pokazatelj da li je bezbedno da je koristite
Pravilno održavanje kuhinjskog pribora je neophodno, ali ako primetite ove promene, vreme je da zamenite novim.
PUSLICE Vazdušasti penasti poljupci koji vraćaju u prošle dane i bakinu kuhinju
Ukusni kolačići koje svi vole, nema ko vam neće tražiti recept.
POSNA LEŠNIK GNEZDA Sitni kolači od samo 3 sastojka, a ukusa kao da ste pravili satima
Sitni kolači savršeni za slavsku trpezu.
SUVE PAPRIKE SA ORASIMA Držaće vas dugo sitim, a pomeraju granice dobrog ukusa
Sočne i aromatčne, za obrok koji se pamti.
Komentari (0)