POSNI MENI ZA PONEDELJAK Predlog za ručak, salatu i sitne kolače, prste da poližete

Ivana Pavlović

12:20

Sezonski recepti 0

Pikantni oslić, mimoza salata, suve paprike punjene orasima, kikiriki štanglice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

pikantni oslić
Shutterstock

Pikantni oslić

  • 1 kg file oslića
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 2 kašike belog brašna
  • 1 kašika ljute tucane paprike
  • so
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema
Odmrznutu ribu isecite na komade. Začinite solju i suvim začinom. Napravite smesu od brašna i paprike i začina, pa uvaljajte komade ribe s obe strane u napravljenu smesu. Ostavite ih u frižideru barem sat vremena. Na ulju pržite ribu dok ne dobije bakarnu boju.


Mimoza salata
Sastojci

  • 300 g posnog majoneza
  • 4 kuvana krompira
  • šolja seckanog praziluka
  • 3 kuvane šargarepe
  • čen belog luka
  • 2 konzerve tunjevine
  • 150 g biljnog kačkavalja

Priprema
Krompir iseckajte na kockice, pomešajte s prazilukom, začinite uljem, sirćetom, biberom i solju i promešajte. Narendanu šargarepu i usitnjen beli luk začinite uljem i solju. U kalupu za tortu ređajte naizmenično sastojke, a između slojeva premazujte posnim majonezom

Suve paprike punjene orasima
Sastojci

  • 10-12 suvih crvenih paprika
  • 100 g krupno mlevenih oraha
  • 2 šolje pirinča
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 dl paradajz soka
  • 3 dl ulja
  • so, biber, mlevena paprika
  • 3-4 kašike brašna
  • 2 krompira

Priprema:
U dublju šerpu sipajte pola količine ulja, dodajte sitno seckan luk i šargarepu i dinstajte dok ne postanu kašasti. Zatim dodajte orahe. Promešajte, pa pržiti malo da i orasi ispuste masnoću. Dodajte paradajz, začine i pržite da se sve sjedini, opet dolivajući pomalo ulja da ne bude suvo. Dodajte pirinač i propržite sve zajedno još par minuta. Na kraju dodajte i rendan krompir, lagano promešajte i sklonite sa šporeta. Paprike potopite u mlaku vodu da omekšaju, kako bi mogle da se pune. Punite paprike nadevom. U svaku papriku stavite pola kašičice brašna, da fil ne bi izlazio prilikom kuvanja. Ređajte ih u tepsiju, nalijte toplom vodom da ogreznu i poklopite. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne bude gotovo. Ubacite ih u rernu na 200 stepeni da se zapeku i da ostane malo softa.


Kikiriki štanglice
Sastojci:

  • 300 grama mlevenog keksa
  • 300 grama putera od kikirikija
  • 200 grama čokolade ili 200 g seckanih orašastih plodova

Priprema
Keks pomešajte sa kikiriki puterom. Oblikujte štanglice ili kuglice, pa ih stavite u zamrzivač na desetak minuta da se stegnu. Pospite ih seckanih orašastim plodovima ili otopite čokoladu na pari, pa prelijte štanglice.

 

 

.

Komentari (0)

Loading