SOČNA PUNJENA FOKAČA Po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, biće nikad ukusnija
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Potrebno je:
- 500 g oštrog brašna
- 7 g suvog kvasca
- maslinovo ulje
- 750 g boranije
- 4 čena belog luka
- 1 veza svežeg peršuna
- maslinovo ulje
- 50 g parmezana
- 1 limun
- 30 g prezli
Priprema:
U veliku činiju stavite brašno i morsku so pa u sredini napravite udubljenje. U 300 ml mlake vode razmutite kvasac pa ostavite nekoliko minuta. Postepeno sipajte u brašno, dok ne dobijete testo, uz mešenje. Onda mesite 10 minuta, dok dok ne dobijete glatko i elastično testo. Potom prebacite u blago nauljenu činiju pa pokrijte čistom vlažnom krpom. Ostavite tako sat vremena na toplom, dok se ne udvostruči. Blanširjte boraniju pa je ocedite i odvojte u činiju., zatim očistite beli luk sa peršunom pa pomešajte sa maslinovim uljem. Sitno izrendajte parmezan i limunovu koricu, pa iscedite sok i začinite. Potom izmešajte i ostavite sa strane. Polako nauljite duboki pleh pa ga ravnomerno pospite prezlama. Testo nekoliko puta udarite pesnicom pa razvucite. Polovinu ubacite u pleh, a ostatak testa ostavite da visi. Preko sipajte mešavinu boranije. Preklopite testo preko pa sipajte ulje. Lagano prstima gurnite nadole i napravite udubljenje u testu. Čistim vlažnim peškirom pokrijte pa pustite da se diže. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Pospite fokaču morskom solju pa pecite 25 minuta, tj. dok ne porumeni.Prijatno!
Možda vas zanima:

RIŽOTO SA MESOM I POVRĆEM Savršen spoj ukusa u jelu koje će vas dugo držati sitim
Dodajte prilog i uživajte.

CEPKANI SVINJSKI VRAT Specijalitet od mesa za gurmane i one izbirljive, prste da poližete
Dodajte prilog po želji i uživajte u slasnom ručku.

POSNE LAZANJE Sočne i slasne, nestaće sa stola odmah
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.

PIKANTNI SOM Posno jelo pravi je raj za nepca
Držaće vas dugo sitim.

SIPANA PITA SA JABUKAMA Mirisna poslastica koja nestane sa stola čim se postavi
Neodoljiva i mirisna, najbolje odmah stavite duplu meru.

PROJA SA SREMUŠEM Zasitna i sočna, najbolje služite uz šolju jogurta
Pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.

POSNE SARMICE OD ZELJA Držaće vas dugo sitim, a pravi raj za nepca
Sočne i slasne, za savršen ručak.

VRANJANSKI PROPEĆ Jednostavna starinska pita sa sirom ukusa koji se pamti
Savršenog ukusa, pravićete stalno.

MEDENO SRCE NA VODI Kremasti kolač koji uspeva svima, za prave sladokusce
Fenomenalni slatkiš nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)