SOČNA PUNJENA FOKAČA Po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, biće nikad ukusnija
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.
Potrebno je:
- 500 g oštrog brašna
- 7 g suvog kvasca
- maslinovo ulje
- 750 g boranije
- 4 čena belog luka
- 1 veza svežeg peršuna
- maslinovo ulje
- 50 g parmezana
- 1 limun
- 30 g prezli
Priprema:
U veliku činiju stavite brašno i morsku so pa u sredini napravite udubljenje. U 300 ml mlake vode razmutite kvasac pa ostavite nekoliko minuta. Postepeno sipajte u brašno, dok ne dobijete testo, uz mešenje. Onda mesite 10 minuta, dok dok ne dobijete glatko i elastično testo. Potom prebacite u blago nauljenu činiju pa pokrijte čistom vlažnom krpom. Ostavite tako sat vremena na toplom, dok se ne udvostruči. Blanširjte boraniju pa je ocedite i odvojte u činiju., zatim očistite beli luk sa peršunom pa pomešajte sa maslinovim uljem. Sitno izrendajte parmezan i limunovu koricu, pa iscedite sok i začinite. Potom izmešajte i ostavite sa strane. Polako nauljite duboki pleh pa ga ravnomerno pospite prezlama. Testo nekoliko puta udarite pesnicom pa razvucite. Polovinu ubacite u pleh, a ostatak testa ostavite da visi. Preko sipajte mešavinu boranije. Preklopite testo preko pa sipajte ulje. Lagano prstima gurnite nadole i napravite udubljenje u testu. Čistim vlažnim peškirom pokrijte pa pustite da se diže. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Pospite fokaču morskom solju pa pecite 25 minuta, tj. dok ne porumeni.Prijatno!
Možda vas zanima:
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
PAPRIKE SA JAJIMA IZ BAKNE KUHINJE Duh nostalgije i detinjstva u svakom zalogaju
Lagano i zasitno jelo od kog ćete biti siti satima.
SLADAK KUPUS SA MESOM UKUSA KOJI GOVORI VIŠE OD 1000 JEZIKA Bio je omiljeno jelo Tita i Jovanke
Ukućani će stajati u redu za još.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)