SOČNA PUNJENA FOKAČA Po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, biće nikad ukusnija
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.
Potrebno je:
- 500 g oštrog brašna
- 7 g suvog kvasca
- maslinovo ulje
- 750 g boranije
- 4 čena belog luka
- 1 veza svežeg peršuna
- maslinovo ulje
- 50 g parmezana
- 1 limun
- 30 g prezli
Priprema:
U veliku činiju stavite brašno i morsku so pa u sredini napravite udubljenje. U 300 ml mlake vode razmutite kvasac pa ostavite nekoliko minuta. Postepeno sipajte u brašno, dok ne dobijete testo, uz mešenje. Onda mesite 10 minuta, dok dok ne dobijete glatko i elastično testo. Potom prebacite u blago nauljenu činiju pa pokrijte čistom vlažnom krpom. Ostavite tako sat vremena na toplom, dok se ne udvostruči. Blanširjte boraniju pa je ocedite i odvojte u činiju., zatim očistite beli luk sa peršunom pa pomešajte sa maslinovim uljem. Sitno izrendajte parmezan i limunovu koricu, pa iscedite sok i začinite. Potom izmešajte i ostavite sa strane. Polako nauljite duboki pleh pa ga ravnomerno pospite prezlama. Testo nekoliko puta udarite pesnicom pa razvucite. Polovinu ubacite u pleh, a ostatak testa ostavite da visi. Preko sipajte mešavinu boranije. Preklopite testo preko pa sipajte ulje. Lagano prstima gurnite nadole i napravite udubljenje u testu. Čistim vlažnim peškirom pokrijte pa pustite da se diže. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Pospite fokaču morskom solju pa pecite 25 minuta, tj. dok ne porumeni.Prijatno!
Možda vas zanima:
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
PAPRIKE SA JAJIMA IZ BAKNE KUHINJE Duh nostalgije i detinjstva u svakom zalogaju
Lagano i zasitno jelo od kog ćete biti siti satima.
SLADAK KUPUS SA MESOM UKUSA KOJI GOVORI VIŠE OD 1000 JEZIKA Bio je omiljeno jelo Tita i Jovanke
Ukućani će stajati u redu za još.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)