VOJNIČKI PASULJ Ovako se spremao u JNA i bio nikad ukusniji
Slasni pasulj po tradicionalnom receptu.
Potrebno je:
- 240 g pasulja
- 16 g pšeničnog brašna tip 800
- 20 g šargarepe
- 30 g svežeg crvenog luka
- prstohvat sušene paprike
- tri manja čena svežeg belog luka
- 30 g masti ili ulja
- prstohvat mlevene crvene paprike
- prstohvat crnog bibera
- oko 20 g dodatka jelima
- dva-tri lista lovora
- so po ukusu
- kašika seckanog peršuna
Priprpema:
U hladnu vodu potopite pasulj. Ostavite da se kvasi 3 sata, pa ocedite vodu. Pasulj prelijte hladnom vodom da ogrezne i kuvajte 15 minuta. Potom ocedite vodu pa sipajte vrelu. Dodajte polovinu sitno seckanog crvenog luka i pustite da se kuva, uz povremeno dolivanje tople vode. Propržite ostatak sitno seckanog crvenog luka sa šargarepom izrezanom na kockice, sve dok ne porumeni blago. Dopola kuvanom pasulju dodajte pržen crveni luk i šargarepu i sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Propržite brašno dok blago ne porumeni, pa isključite vatru i dodajte sitno seckan beli luk i mlevenu začinsku papriku. Sve dobro izmešajte, pa dodajte dodatak jelima i posolite. Zapržite pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje da se ne zgrudva. Kuvajte pasulj na tihoj vatri 20 do 30 minuta, pa pobiberite i dodajte seckan peršunov list.
Možda vas zanima:
PASULJ PO RECEPTU BEZ MANE Neodoljiv i ukusan, a ovako su ga spremali u vojsci u JNA
Nekada je bilo obavezno jelo u vojsci, a sada ga retko ko ovako priprema.
VOJNIČKI PASULJ PO RECEPTU IZ KASARNE Svakim zalogajem vraća u prošlost
Svaki zalogaj je raj za nepca.
KAFANSKI PREBRANAC NESTAJE SA STOLA ODMAH Recept profesionalnog kuvara po kome uvek bude savršen
Svaki zalogaj je raj za nepca.
PASULJ PO TURSKOM RECEPTU Nema mesa, ali ova namirnica mu daje poseban ukus
Preukusan i zasitan, za ručak koji se pamti.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)