ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica koja je dobila ime po grofu
Savršena za sve svečane prilike.

Potrebno je:
Možda vas zanima:

BILJINA ESTERHAZI TORTA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Raskošna poslastica nazvana po grofu
Napravite čuvenu poslasticu raskošnog ukusa po receptu Biljane Samardžić iz Tivta

GREJS KELI TORTA Kremasta poslastica od koje će vam poći voda na usta
Raskošna poslastica savršena je za svaku svećanu trpezu.

DOBOŠ TORTA Čuvena mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu
Raskošna torta bogatog ukusa pun je pogodak za rođendane i bitne događaje.

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Za kore:
- 12 belanaca
- 250 g šećera
- 80 g brašna
- 250 g lešnika
- 2 kesice vanilin šećera
Za fil:
- 12 žumanaca
- 250 g kristal šećera
- 2 vanilin šećera
- 250 g putera
- 150 g mlevenih lešnika
Za belu glazuru:
- 300 g šećera u prahu
- 1, 5 kašika soka od limuna
- 1 kašika ulja
- 4 kašike vrele vode
Za premaz:
- 3 kašike marmelade od kajsije
- 1 kašika vode
- 50 g čokolade
Priprema:
Za dve kore je potrebno da umutite 6 belanaca, sa 125 g kristal šećera, dok ne bude penasto. Staviti i jednu kesicu vanilin šećera. U čvrst sneg dodati 40 g belog brašna i 125 g mlevenih lešnika. Lagano promešati i rasporediti na dve okrugle tepsije, koje su obložene pek-papirom. Peći u već zagrejanoj rerni, obe odjednom, na 170 stepeni. Peku se kratko oko 4-5 minuta, jer su vrlo tanke. Isti postupak ponovite da dobijemo još dve kore, ukupno četiri. Dvanaest žumanaca kuvati na pari, sa 250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera. Kuvajte oko 15 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi pa umešati omekšani puter. Potom u fil dodati 150 g mlevenih prženih lešnika, pa sve umutiti. Kore filovati, i ređati jednu preko druge. Ostavite 3-4 kašike fila da premažete tortu okolo. Istopiti marmeladu sa kašikom vode i preliti preko četvrte kore. Staviti tortu u frižider da se marmelada malo stegne. Za glazuru izmešati, šećer, limun, ulje, vrelu vodu da bude glatko i mazivno. Premazati preko stegnute marmelade, pa odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu Esterhazi šaru. Okolo posuti krupno seckanim lešnicima.

ĆUFTE U SOSU OD ŠAMPINJONA Sočni specijalitet za gurmane i one izbirljive
Služite uz pire ili testeninu.

BORANIJA NA VODI Sočna i ukusna, a savršena za dane strogog posta
Toliko je dobra da ćete sipati tanjir više.

KANELONI SA BELIM MESOM I BEŠAMEL SOSOM Specijalitet koji pomera granice dobrog ukusa
Zasitno jelo oduševiće i one izbirljive.

POSNE PRŽENICE Nimalo ne zaostaju za originalom, za savršen doručak
Dodajte slani ili slatki prilog po želji.

GREJS KELI TORTA Kremasta poslastica od koje će vam poći voda na usta
Raskošna poslastica savršena je za svaku svećanu trpezu.
Komentari (0)