ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica koja je dobila ime po grofu
Savršena za sve svečane prilike.
Potrebno je:
Za kore:
- 12 belanaca
- 250 g šećera
- 80 g brašna
- 250 g lešnika
- 2 kesice vanilin šećera
Za fil:
- 12 žumanaca
- 250 g kristal šećera
- 2 vanilin šećera
- 250 g putera
- 150 g mlevenih lešnika
Za belu glazuru:
- 300 g šećera u prahu
- 1, 5 kašika soka od limuna
- 1 kašika ulja
- 4 kašike vrele vode
Za premaz:
- 3 kašike marmelade od kajsije
- 1 kašika vode
- 50 g čokolade
Priprema:
Za dve kore je potrebno da umutite 6 belanaca, sa 125 g kristal šećera, dok ne bude penasto. Staviti i jednu kesicu vanilin šećera. U čvrst sneg dodati 40 g belog brašna i 125 g mlevenih lešnika. Lagano promešati i rasporediti na dve okrugle tepsije, koje su obložene pek-papirom. Peći u već zagrejanoj rerni, obe odjednom, na 170 stepeni. Peku se kratko oko 4-5 minuta, jer su vrlo tanke. Isti postupak ponovite da dobijemo još dve kore, ukupno četiri. Dvanaest žumanaca kuvati na pari, sa 250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera. Kuvajte oko 15 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi pa umešati omekšani puter. Potom u fil dodati 150 g mlevenih prženih lešnika, pa sve umutiti. Kore filovati, i ređati jednu preko druge. Ostavite 3-4 kašike fila da premažete tortu okolo. Istopiti marmeladu sa kašikom vode i preliti preko četvrte kore. Staviti tortu u frižider da se marmelada malo stegne. Za glazuru izmešati, šećer, limun, ulje, vrelu vodu da bude glatko i mazivno. Premazati preko stegnute marmelade, pa odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu Esterhazi šaru. Okolo posuti krupno seckanim lešnicima.
Možda vas zanima:
ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica fenomenalnog ukusa za sve važne događaje
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.
ČUVENA ESTERHAZI TORTA Mađarska poslastica za koju se svaki trud isplati, raskošna i preukusna
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.
ESTERHAZI TORTA Poslastica dostojna kraljeva, neprevaziđenog ukusa, za sve svečane prilike
Očaravajuća i svečana, nema ko vam neće tražiti dodatak.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)