PASKVALINA Slana torta koju Italijani prave svakog Uskrsa, a uspeće i vama
Paskvalina, slana uskršnja torta, nastala je u 16 veku, u Italiji. Po legendi, žene su je pravile tako što su testo razvlačile 33 puta, u čast Isusovih godina. Prepuna bogatog fila od jaja, spanaća i rikota sira oduševiće svakoga ko je bude probao.
Potrebno je:
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 ml mlake vode
- 100 ml ekstradevičanskog ulja
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 500 g kuvanog spanaća
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 300 g rikota sira
- 100 g parmezana
- 6 jaja
- muskatni oraščić
- so i biber
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudu sipajte brašno, pa napravite malu rupu. U nju dodajte so, jaje, ekstradevičansko maslinovo ulje i vodu. Varjačom malo umešajte, pa rukama zamesite testo. Mesite još 10 minuta da postane mekano, pa napravite valjkasti oblik i isecite na osam jednakih delova. Od svakog dela napravite lopticu i stavite na pleh. Premažite maslinovim uljem, pa prekrijte i ostavite bar sat vremena da odstoje. Propržite na ulju sitno seckan crni luk. Onda ga izvadite i dodajte seckan beli luk, pa kratko propržite. Umešajte spanać. Zatim, gotov spanać procedite, ohladite i iseckajte. Prženi luk i parmezan dodajte u rikota sir, pa promešajte. Dodajte spanać, muskatni oraščić i biber. Dodajte seckani origano. Onda dodajte jaje i so, pa sjedinite celu smesu i stavite u frižider. Razvaljajte četiri loptice testa na milimetar debljine u obliku kruga. Prvi premažite uljem i pospite sa malo brašna, preko stavite drugi krug testa, premažite uljem i pospite brašnom, tako stavite treće i četvrto testo. Nemojte da uljite poslednje testo, već ga samo pospite brašnom. Oklagijom razvucite testo, pa stavite u pleh, treba da viri iz tepsije, i rukama malo pritisnite pri dnu da lepo prianja. Nanesite fil sa spanaćem i lepo poravnajte. Napravite kašikom pet udubljenja u koja ćete staviti jaja. Pospite parmezanom, pa odsecite višak testa. Preostale loptice razvucite u obliku kruga kao i prve četiri loptice i slažite jednu na drugu, po istom postupku. Odrežite višak testa, pa testo s ivice savijte ka unutra. Na sredini pite nožem napravite malu rupu, da bi tokom pečenja izlazila para. Premažite umućenim jajetom. Pecite 50-60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se prohladi u posudi 20 minuta, pa tek onda vadite.
Možda vas zanima:
SLANA ROZEN TORTA RAZVALJUJE UKUSOM Slavsko predjelo koje niko ne odbija
Kremasta i slasna, a nema ko je ne voli.
SLANA TORTA SA PEČENIM PAPRIKAMA Može i dete da je napravi, a razbija ukusom
Kremasta i zasitna, savršeno predjelo.
SLANA ROZEN TORTA SE TOPI U USTIMA Najlepše slavsko predjelo koje svi vole
Gosti će biti oduševljeni.
SLANA ROZEN TORTA Savršeno hladno predjelo, a gotova za 15 minuta
Pravi se lako, a savršenog ukusa.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)