PASKVALINA Slana torta koju Italijani prave svakog Uskrsa, a uspeće i vama

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Paskvalina, slana uskršnja torta, nastala je u 16 veku, u Italiji. Po legendi, žene su je pravile tako što su testo razvlačile 33 puta, u čast Isusovih godina. Prepuna bogatog fila od jaja, spanaća i rikota sira oduševiće svakoga ko je bude probao.

paskvalina
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 100 ml ekstradevičanskog ulja
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 500 g kuvanog spanaća
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 300 g rikota sira
  • 100 g parmezana
  • 6 jaja
  • muskatni oraščić
  • so i biber

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudu sipajte brašno, pa napravite malu rupu. U nju dodajte so, jaje, ekstradevičansko maslinovo ulje i vodu. Varjačom malo umešajte, pa rukama zamesite testo. Mesite još 10 minuta da postane mekano, pa napravite valjkasti oblik i isecite na osam jednakih delova. Od svakog dela napravite lopticu i stavite na pleh. Premažite maslinovim uljem, pa prekrijte i ostavite bar sat vremena da odstoje. Propržite na ulju sitno seckan crni luk. Onda ga izvadite i dodajte seckan beli luk, pa kratko propržite. Umešajte spanać. Zatim, gotov spanać procedite, ohladite i iseckajte. Prženi luk i parmezan dodajte u rikota sir, pa promešajte. Dodajte spanać, muskatni oraščić i biber. Dodajte seckani origano. Onda dodajte jaje i so, pa sjedinite celu smesu i stavite u frižider. Razvaljajte četiri loptice testa na milimetar debljine u obliku kruga. Prvi premažite uljem i pospite sa malo brašna, preko stavite drugi krug testa, premažite uljem i pospite brašnom, tako stavite treće i četvrto testo. Nemojte da uljite poslednje testo, već ga samo pospite brašnom. Oklagijom razvucite testo, pa stavite u pleh, treba da viri iz tepsije, i rukama malo pritisnite pri dnu da lepo prianja. Nanesite fil sa spanaćem i lepo poravnajte. Napravite kašikom pet udubljenja u koja ćete staviti jaja. Pospite parmezanom, pa odsecite višak testa. Preostale loptice razvucite u obliku kruga kao i prve četiri loptice i slažite jednu na drugu, po istom postupku. Odrežite višak testa, pa testo s ivice savijte ka unutra. Na sredini pite nožem napravite malu rupu, da bi tokom pečenja izlazila para. Premažite umućenim jajetom. Pecite 50-60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se prohladi u posudi 20 minuta, pa tek onda vadite.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading