PASKVALINA Slana torta koju Italijani prave svakog Uskrsa, a uspeće i vama
Paskvalina, slana uskršnja torta, nastala je u 16 veku, u Italiji. Po legendi, žene su je pravile tako što su testo razvlačile 33 puta, u čast Isusovih godina. Prepuna bogatog fila od jaja, spanaća i rikota sira oduševiće svakoga ko je bude probao.
Potrebno je:
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 ml mlake vode
- 100 ml ekstradevičanskog ulja
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 500 g kuvanog spanaća
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 300 g rikota sira
- 100 g parmezana
- 6 jaja
- muskatni oraščić
- so i biber
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudu sipajte brašno, pa napravite malu rupu. U nju dodajte so, jaje, ekstradevičansko maslinovo ulje i vodu. Varjačom malo umešajte, pa rukama zamesite testo. Mesite još 10 minuta da postane mekano, pa napravite valjkasti oblik i isecite na osam jednakih delova. Od svakog dela napravite lopticu i stavite na pleh. Premažite maslinovim uljem, pa prekrijte i ostavite bar sat vremena da odstoje. Propržite na ulju sitno seckan crni luk. Onda ga izvadite i dodajte seckan beli luk, pa kratko propržite. Umešajte spanać. Zatim, gotov spanać procedite, ohladite i iseckajte. Prženi luk i parmezan dodajte u rikota sir, pa promešajte. Dodajte spanać, muskatni oraščić i biber. Dodajte seckani origano. Onda dodajte jaje i so, pa sjedinite celu smesu i stavite u frižider. Razvaljajte četiri loptice testa na milimetar debljine u obliku kruga. Prvi premažite uljem i pospite sa malo brašna, preko stavite drugi krug testa, premažite uljem i pospite brašnom, tako stavite treće i četvrto testo. Nemojte da uljite poslednje testo, već ga samo pospite brašnom. Oklagijom razvucite testo, pa stavite u pleh, treba da viri iz tepsije, i rukama malo pritisnite pri dnu da lepo prianja. Nanesite fil sa spanaćem i lepo poravnajte. Napravite kašikom pet udubljenja u koja ćete staviti jaja. Pospite parmezanom, pa odsecite višak testa. Preostale loptice razvucite u obliku kruga kao i prve četiri loptice i slažite jednu na drugu, po istom postupku. Odrežite višak testa, pa testo s ivice savijte ka unutra. Na sredini pite nožem napravite malu rupu, da bi tokom pečenja izlazila para. Premažite umućenim jajetom. Pecite 50-60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se prohladi u posudi 20 minuta, pa tek onda vadite.
Možda vas zanima:
SLANA ROZEN TORTA RAZVALJUJE UKUSOM Slavsko predjelo koje niko ne odbija
Kremasta i slasna, a nema ko je ne voli.
SLANA TORTA SA PEČENIM PAPRIKAMA Može i dete da je napravi, a razbija ukusom
Kremasta i zasitna, savršeno predjelo.
SLANA ROZEN TORTA SE TOPI U USTIMA Najlepše slavsko predjelo koje svi vole
Gosti će biti oduševljeni.
SLANA ROZEN TORTA Savršeno hladno predjelo, a gotova za 15 minuta
Pravi se lako, a savršenog ukusa.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)