BRZA SARAJEVSKA TORTA Starinska poslastica koja budi sva čula, a gotova za tili čas

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Prepuna čokolade i orahe, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

sarajevska torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 pakovanje rozen kora
  • 1,5 l mleka
  •  5 jaja
  • 800 g šećera
  • 12 kašika brašna
  • 350 g čokolade za kuvanje
  • 500 g mlevenih oraha
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 1 naribana korica limuna

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1/2 šoljice mleka
  • 1/2 šoljice šećera
  • 1/2 margarina

Priprema:

U  jednoj posudi umutite belanca sa 800 g sećera, pa dodajte žumanca i još mali mutite. Zasebno razmutite 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka stavite da provri. Dodajte razmućeno brašno u umućena jaja, pa dobro promešajte da se sjedini. Nakon što mleko provri, skinite sa vatre i varjačom umešajte smesu od jaja i brašna. Sjedinite dobro, pa skuvajte gust krem, na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Dodajte 300 g čokolade za kuvanje i mešajte dok se ne otopi. Pustite da se potpuno prohladi uz povremeno mešanje. Prohlađenom kremu dodajte 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna. Kore filujte tanko, pa ređajte jednu na drugu, uz blago pritiskanje.Otopite čokoladu na pari, pa prelijte tortu

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading